AcasăCORONAVIRUSRata tentativelor de suicid în rândul copiilor A EXPLODAT în pandemie! Dr....

Rata tentativelor de suicid în rândul copiilor A EXPLODAT în pandemie! Dr. Mihai Craiu, declarații incendiare

Doctorul Mihai Craiu atrage atenția asupra unei probleme care pare să fi luat amploare de când a început pandemia. Rata tentativelor de suicid în rândul copiilor din toată lumea și, inclusiv, din România este la cele mai mari cote din ultimele zeci de ani.

”N-am văzut în zeci de ani de meserie atâtea tentative de suicid” – dr. Craiu

Doctorul Mihai Crai susține că, înainte de a decide ce trebuie să facem cu şcolile şi cu comunităţile, trebuie să luăm în calcul și impactul pe care această decizie îl are asupra psihicului elevilor.

„Închiderea şcolilor are impact psiho-social şi regresiv asupra copiilor mici, iar la adolescenţi creşte de 3-4 ori numărul cazurilor de anxietate şi de depresie. În multe ţări din lume s-a observat o creştere a incidenţei suicidului la adolescent. Şi eu ca medic de urgenţă pediatrică pot să vă spun că atâtea tentative de suicid câte am văzut de când a început pandemia la copiii mai mari n-am văzut în zeci de ani de meserie. Se întâmplă ceva cu sufletul copiilor pe care-i îngrijim”, a spus dr. Craiu, într-o dezbatere organizată de Salvaţi Copiii România despre situaţia spitalelor de pediatrie.

Îmbolnăvirile de covid la copii nu reprezintă o problemă majoră

Situația în țară, în cazul îmbolnăvirilor de covid în rândul copiilor nu este una majoră, spune prof. dr. Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie. Potrivit statisticilor oficiale, peste 400 de copii se află internaţi cu diagnostic de COVID-19 în spitalele din ţară, din care circa 20 se află în stare gravă la ATI.

„Nu putem să spunem că este o problemă majoră, dar lipsa de coordonare între spitalele de pediatrie face de multe ori dificilă atât alocarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, cât şi admiterea altor pacienţi pediatrici”, a precizat prof. dr. Alexandru Rafila, citat de adevarul.ro.

Pe de altă parte, dr. Mihai Craiu susține că România va urma cursul SUA, unde mai mult de un sfert dintre cazurile nou raportate în ultima săptămână sunt în rândul copiilor. Însă problemele serioase vor începe să se vadă abia peste vreo două luni de acum încolo, arată doctorul: „Adică este vorba despre sindromul inflamator multisistemic – MIS-C – şi ceea ce se numeşte PACS – Post Acute COVID Syndrome (sau long COVID). Acestea vor fi probleme serioase peste vreo două luni de acum încolo”.

author avatar
Alina Costache