AcasăSANATATEDe Ziua Mondială a luptei împotriva Tuberculozei - parteneriat între Consiliul Județean...

De Ziua Mondială a luptei împotriva Tuberculozei – parteneriat între Consiliul Județean Ilfov, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS)

Consiliul Județean Ilfov, în parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta” și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), au organizat, începând cu luna septembrie a anului trecut, activități de depistare precoce (screening) a tuberculozei în cadrul grupurilor vulnerabile, din județul Ilfov.

În contextul Zilei Mondiale a luptei împotriva tuberculozei, Consiliul Județean Ilfov prezintă bilanțul acțiunilor specifice desfășurate de instituție în județul Ilfov, prevenția fiind considerată esențială pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor:

În perioada septembrie 2021- martie 2022 a fost organizată deplasarea caravanei medicale în 13 localități din Ilfov– Ciolpani, Tâncăbești, Domnești, Snagov, Periș, Petrăchioaia, Vidra, Gruiu, Jilava, Brănești, Glina, Afumați, Mogoșoaia, precum și deplasări speciale pentru grupurile vulnerabile aflate în trei centre rezidențiale pentru persoane adulte din județul Ilfov:

  • Centrul de Îngrijire și Asistență Ciolpani;
  • Centrul de Abilitare și Reabilitare Tâncăbești;
  • Centrul Județean de Asistență Medico-Socială pentru bolnavi cronici Domnești.

Inițiativa se adresează cu precădere persoanelor din grupuri vulnerabile, însă pot participa toți locuitorii județului Ilfov care au domiciliul în mediul rural, atât persoanele fără posibilități financiare, care doresc să acceseze servicii de sănătate specifice, cât și oricare alte persoane interesate de o evaluare medicală pulmonară preventivă.

În cele șapte luni de la startul campaniei și deplasarea primei caravane pe teritoriul județului nostru, au beneficiat de consultații gratuite 752 de ilfoveni. Proiectul va continua până în aprilie 2023.

În Regiunea OMS Europa, 18 țări sunt considerate cu prioritate ridicată cu privire la TBC, iar România se află printre ele: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan. Ca incidenţă, România ocupă locul 8 în regiune, cu 57,1 cazuri la 100.000 de locuitori. 19.7% din cazurile raportate de țara noastră reprezintă cazuri tratate anterior. Potrivit raportului, motivele pentru procentul ridicat de cazuri tratate anterior includ eșecul clinic sau respectarea slabă a tratamentului în episoadele de tratament anterioare și posibila re-infecție și clasificare greșită în timpul episodului curent de tratament.

author avatar
Andrei Coman
175 afisari

1 COMENTARIU

  1. Fapte:
    1. Incidența bolii a avut aceași evoluție și unde a fost vaccinate în masă (Europa) și unde nu (SUA și Canada). După război este mult TBC. Trece frica de moarte?
    2. Tuberculoza este eliminarea, vindecarea dacă vreți, tumorii după cancerul de plămâni.
    3. Dacă-i vorba de frică atunci se prea poate să fie „epidemie” TBC după „revenirea la normalitate”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger