AcasăSANATATECRIZĂ în Sănătate: GREVĂ japoneză în spitale! Personalul medical va picheta Guvernul

CRIZĂ în Sănătate: GREVĂ japoneză în spitale! Personalul medical va picheta Guvernul

greva sanatate

S-a declanşat greva japoneză în spitalele din România! Motivul? Nemulțumirile sunt legate de faptul că majorările salariale nu se vor acorda pentru toți angajații din sănătate.

Conform Federației sindicale SANITAS, protestul va continua joi cu pichetarea sediului Guvernului.

Personalul medical, deranjat de Legea salarizării

Mărul discordiei este „ordonanța ”trenuleț”, care a prevăzut acordarea unei majorări salariale doar pentru anumite categorii de salariați și doar cu un sfert din diferența salariului de bază pe anul 2022 față de salariul de bază actual.

Federația SANITAS a cerut salarii de bază pentru toți salariații din sănătate și asistență socială la nivelul anului 2022, precum și sporuri plătite pentru toți salariații la nivelul salariilor de bază aferente anului 2022. Guvernul a cerut un răgaz de 120 de zile, timp în care să întocmească un nou calendar pentru aplicarea integrală a Legii 153/2017.

Consiliul Național al Federației Sanitas întrunit în sesiune extraordinară a analizat situația creată și a decis ddeclanșarea grevei japoneze, cu purtarea banderolei albe sau a însemnelor SANITAS de către toți membri noștri de sindicat afectați de O.U.G. 130, pe termen nelimitat.

Care sunt revendicările sindicaliştilor?

  • Excluderea personalului TESA de la majorările salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017
  • Creșterile nesemnificative salariale prevăzute de OUG 130/2021 pentru personalul sanitar şi auxiliar reprezintă umilirea lor neacoperind nici măcar inflația
  • Raportarea sporurilor de continuitate la salariul de încadrare actual
  • După doi ani de pandemie, lucrătorii din sănătate, așa-zișii eroi în halate albe, sunt din nou umiliți de către guvernanți
  • Raportarea sporurilor de continuitate la salariul de încadrare actual.
author avatar
Andrei Ștefan