AcasăSANATATECriză de medicamente, în plin sezon al virozelor. Cel mai căutat în...

Criză de medicamente, în plin sezon al virozelor. Cel mai căutat în această perioadă: „Este singurul antiviral care se recomandă în caz de gripă tip A”

gripaCriză de medicamente, în plin sezon al virozelor. Cel mai căutat în această perioadă: „Este singurul antiviral care se recomandă în caz de gripă tip A”

În plin val de infecții respiratorii, cu o creştere a numărului de cazuri de gripă A, în majoritatea farmaciilor nu se găsește antiviralul Tamiflu.

Criza este explicată de farmaciști prin faptul că estimarea pentru acest an s-a făcut pe baza a ceea ce s-a întâmplat în 2020 şi 2021, ani de pandemie, când cererea pentru acest medicament a fost extrem de mică.

Cel mai căutat medicament pentru gripă e de negăsit

În ultima perioadă, este tot mai mare numărul persoanelor diagnosticate cu gripa A. „Gripa, categoric, poate să pună probleme, iar mai ales la cei care vulnerabili, poate să fie foarte periculoasă. Știm foarte bine că de gripă se poate și muri”, spun medicii.

Potrivit acestuia, pentru gripă tratamentul este antiviralul Tamiflu, care trebuie administrat ori de câte ori există diagnostic de gripă chiar şi clinic, şi cât mai repede cu putinţă.

Antiviralul Tamiflu are zece capsule. Există varianta pentru copii de 30 de miligrame şi varianta pentru adulţi de 75 de miligrame. Pentru adulţi, costul unui tratament este de 78,40 lei, iar pentru copii este 55 lei.

„De ce este atât de căutat acest medicament? Este singurul antiviral care se recomandă în caz de gripă tip A. Nu există un înlocuitor. Cazuri sunt foarte, foarte multe, atât la copii, cât și la adulți și de aceea se caută foarte mult. Recomandarea este de un comprimat de două ori pe zi, dimineața și seara, după ce mâncăm”, declară Roxana Marca, farmacist șef la o unitate din centrul Buzăului.

Lipsesc sute de medicamente din farmacii

Peste 700 de medicamente se află pe lista celor care lipsesc. Farmaciștii spun că această criză este provocată pe de o parte de întârzierile mari în livrările de substanțe active, motiv pentru care și procesul de fabricație este mult îngreunat, dar și din cauza exporturilor masive pe care unele lanțuri de farmacii le preferă.

„Sunt foarte multe medicamente lipsă. Nu avem Zinat, nu avem Augmentin, nu avem Panadol sirop, nu avem Nurofenul sirop. Sunt farmacii care fac export și aici e marea problemă. Ei și-au deschis puncte de lucru pentru a avea un număr de pacienți și fac export pentru că se câștigă mult mai bine”, declară Violeta Moraru, manager farmacii.

author avatar
Andreea Vlad
1.074 afisari

10 COMENTARII

  1. Coada asta de topor numit rafila care stie totul despre covid si cat sa dea la oms din bugetul sanatatii la oms de ce nu aduce medicamentele necesare nu doar ce il manevreaza altii sa ia!!

  2. BAAAA , STATUL ESUAT , SUTELE DE MILIARDE DE EURO A ROMANILOR FURATE , PRADUITE DE CRIMINALII DE LA GUVERNARE , UNDE-I CITU CU ORBAN CARE AU SEMNAT SA DEA LA UNIFARM PESTE UN MILIARD CADOU ?

    ROMANII SUNT MAZILITI IN STIL MAFIOT DE CRIMINALII DIN GUVERN

  3. Pluguşorul lui Iohannis: Ce Dragnea n-a reuşit/ Eu am dus la bun sfârşit! Nici nu mă mai simt german/Parcă-s din Teleorman...

    Aho, jawohl, kinder und bruder, /Meinen freunden, liebe mutter!

    Mâine anul se-nnoieşte; /Nu vă mai urez nemţeşte, /Că-i mai greu de înţeles…

    Urmăresc cu interes

    Şi cu multă-ngrijorare

    Iarna grea, omătul mare:

    Sper să am condiţii bune

    De schiat, în staţiune,

    Că golf nu mai pot juca

    În această perioadă:

    Am pierdut mingile-n nea

    Şi-am uitat crosa-n zăpadă!

    Trageţi plugul prin troiene,

    Peste pârtii şi poiene!

    Faceţi focul din buşteni,

    În curte la Cotroceni!

    Hăăăi-hăi!……. urmeaza

    https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/plugusorul-lui-iohannis-ce-dragnea-n-a-reusit-eu-am-dus-la-bun-sfarsit-nici-nu-ma-mai-simt-german-parca-s-din-teleorman–342184.html

    • Unde-i aia cu ceaiurile si cu rugaciunile care spunea ca te vindeci de orice boala ? E neam cu Ciuca nespoveditu

  4. antiviralul Tamiflu
    ii reda vocea lu Kostyia

    (in serios:
    are zero efect benefic,nada,zilch,
    e o INSELACIUNE MONDIALA;
    puteti incerca cu a.z.t
    sau cu remdesivir
    daca aveti tendinte sinucigase
    cufureala va va da de gandit….)

  5. Eugenia se practica la toate nivelele si cu o Rafila cu sortulet la varf ne alegem cu ce-i mai letal …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger