AcasăSANATATECrăciunul, 26 decembrie și 1 ianuarie, zilele cu cele mai mari riscuri...

Crăciunul, 26 decembrie și 1 ianuarie, zilele cu cele mai mari riscuri de infarct

Crăciunul și 1 ianuarie, cele mai mari riscuri de infarct / Foto: printscreen

Sărbătorile de sfârșit de an ar trebui să fie un moment de bucurie și solidaritate. Dar se pot transforma uneori într-o adevărată dramă.

În ultima săptămână din decembrie mor mai mulți oameni din cauza atacurilor de cord decât în orice altă perioadă a anului. Ziua de Crăciun este în fruntea listei, urmată de 26 decembrie și 1 ianuarie. Toate aceste date au ceva în comun: temperaturile de iarnă și excesele.

Frigul, excesele alimentare, lipsa accesului la medic

„Observăm o creștere de aproximativ 10% a ratei accidentelor cardiovasculare mortale în fiecare an în lunile cele mai reci. Dar în preajma Crăciunului sau a Anului Nou, există o creștere suplimentară de 5%”, spune Mich Elkind, șeful departamentului de științe clinice al American Heart Association, scrie Slate.

Potrivit medicilor, frigul provoacă vasoconstricție – o scădere a diametrului vaselor de sânge – pentru a menține inima la o temperatură adecvată. Acest proces pune mai multă presiune asupra sistemului cardiovascular, făcându-l mai fragil.

Dar de ce vedem același vârf de infarct în timpul sărbătorilor în țările calde? Pentru că, afirmă specialiștii, frigul este departe de a fi singurul factor de risc.

Pe măsură ce se apropie sărbătorile, oamenii au tendința de a adopta un stil de viață diferit, de la dietă, ciclul de somn, totul este modificat.

Printre altele, consumul excesiv de sare, alimente grase și alcool în timpul sărbătorilor expune organismul la un risc crescut de atac de cord. Mulți renunță la exercițiile fizice și nu acordă prioritate somnului. Acest lucru slăbește sistemul imunitar.

Un alt motiv al acestor riscuri este lipsa accesului la asistență medicală. „Deoarece mulți oameni călătoresc de sărbători și se află în medii necunoscute, nu știu exact unde sunt spitalele. De asemenea, în timpul sărbătorilor, oamenii sunt mai puțin predispuși să apeleze la un medic atunci când au o urgență”, explică Mich Elkind.

author avatar
Tudor Borcea
197 afisari

1 COMENTARIU

  1. HAI NU ZĂU…!?
    Deci nu mai sunt de vină dozele pentru decesele subite cauzate de motoraș… Îți e scîrbă cu acești „profesioniști”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger