AcasăSANATATECoronavirusul atacă inima. Explicația medicului cardiolog Alice Munteanu

Coronavirusul atacă inima. Explicația medicului cardiolog Alice Munteanu

Un studiu efectuat de Fundaţia Britanică pentru Boli Cardiace din cadrul Universităţii Edinburgh arată că peste jumătate dintre pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19 au dezvoltat anomalii ale funcţiilor cardiac.

La 55% dintre aceștia, inclusiv cei care aveau boli cardiace preexistente, au fost observate modificări ale modului în care funcționează inima. La un caz din şapte au fost observate anomalii severe.

Toți pacienții cu COVID-19 sunt evaluați cardiologic

Despre acest lucru, cardiologul Alice Munteanu a explicat, la postul Antena3, că putem dezvolta o boală cardiovasculară după ce ne-am infectat cu noul COVID.

„Asupra inimii virusul acționează în mod direct, și în mod indirect.

În mod direct pentru că poate afecta mușchiul inimii, după cum s-a mai discutat poate produce miocardită, o inflamație la nivelul mușchiului inimii, care, în timp, poate determina insuficiență cardiacă. Este și motivul pentru care toți pacienții cu infecție SARS-CoV-2 sunt evaluați cardiologic.

Apoi vorbim despre sindroame coronariene în termenii noștri, adică infarct de miocard. Pentru că toți cunoaștem că unul din mecanismele prin care funcționează este cel hematologic. Deci el produce infarct miocardic sau tromboembolism pulmonar sau tromboze venoase.

De aceea, toți pacienții care au infecție SARS CoV-2 forme medii, nu mai spun severe, obligatoriu sunt anti-coagulați. Deci primesc tratament anti-coagulant, a spus medicul cardiolog.

Pacienții cu comorbidități sunt cei mai expuși riscului

Medicul Alice Munteanu atage atenția asupra persoanelor cu comorbidități care au cel mai mare risc de a fi afectate de noul coronavirus.

„De asemenea, persoanele vulnerabile la infecția cu SARS CoV-2 sunt persoane care anterior sunt afectate de alte boli cardio-vasculare, au comorbidități. Vorbim de pacienți care au hipertensiune arterială, pacienți care au diabet zaharat sau cardiopatie ischemică, pacienți care au avut un infarct sau sunt revascularizați, adică au beneficiat de un stent sau au fost operați pe cord”, a declarat Alice Munteanu.

author avatar
Eli Dan Davidescu