Uniunea Europeană trebuie să își relaxeze politica privind prețurile medicamentelor, care sunt prea favorabile publicului, să scurteze durata studiilor clinice și să reducă obligația de a trata apele reziduale. În caz contrar, multe companii farmaceutice vor provoca un „exod” al investițiilor din acest sector către Statele Unite,
Într-o scrisoare trimisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, directorii a 32 de companii farmaceutice mari și mijlocii au promis să își „crească” cota de piață europeană – care reprezintă în prezent 22,7% din vânzările mondiale – cu condiția de a obține în schimb „măsuri îndrăznețe”, potrivit AFP.
Altfel, „în următoarele trei luni, 16,5 miliarde de euro din investițiile planificate ar putea fi transferate în afara Europei”, amenință patronii Novo Nordisk, Pfizer, Eli Lilly, Roche, Sanofi , Merck, GSK și Servier.
Aceștia solicită o piață europeană competitivă „care să atragă, să valorizeze și să recompenseze în mod corespunzător inovarea”, argumentând că „tensiunile comerciale continue vor accelera și mai mult erodarea investițiilor în cercetare, dezvoltare și producție în Uniunea Europeană”.
Semnatarii susțin că „procesul pentru studiile clinice efectuate în mai multe țări trebuie scurtat” și că „resursele Agenției Europene pentru Medicamente trebuie sporite pentru a face din aceasta o referință mondială pentru aprobarea terapiilor inovatoare”.
De asemenea, cer Bruxelles-ului să „suspende și să revizuiască punerea în aplicare” a directivei care vizează îmbunătățirea tratării apelor reziduale înainte de a fi evacuate în mediu,”pentru a evita sarcini disproporționate” în industria pharma.
”În afara Europei” înseamnă America. În prezent, produsele farmaceutice sunt scutite de taxele vamale impuse de Washington. Însă mai multe grupuri farmaceutice au anunțat recent investiții pentru a stimula producția în Statele Unite: 27 de miliarde de dolari pentru Eli Lilly, 55 de miliarde de dolari în următorii patru ani pentru Johnson & Johnson. Merck a inaugurat o fabrică de producție de vaccinuri în Carolina de Nord, un proiect evaluat la un miliard de dolari.
Gigantul farmaceutic elvețian Novartis va investi 23 de miliarde de dolari în Statele Unite pe o perioadă de cinci ani pentru a produce principalele medicamente destinate pacienților americani.
Hopaaa… E extrem de grav ce vor aceste firme!!!
Ele se cred mereu în plandemie, din ce vedem. Și cred că Europa este India, să polueze ce și cât vor. Nu merge!
Ei cu banii și noi cu poluarea și bolile? Că aia înseamnă tratatea cu medicamente și injecții netestate sau insuficient testate! Plus vărsarea apelor contaminate la fel!
Aaaa… să nu uit: mai vor și subvenții pentru a ne înbolnăvi eficient.