AcasăSANATATECercetătorii s-au inspirat din Star Wars și au creat pielea artificială capabilă...

Cercetătorii s-au inspirat din Star Wars și au creat pielea artificială capabilă să simtă

piele

Cercetătorii din Singapore au dezvoltat o „piele electrică” despre care susţin că poate recrea simţul tactil. Dacă va fi omologată, această inovație le va permite persoanelor care au proteze ale membrelor să detecteze obiecte şi să le simtă textura sau chiar temperatura şi durerea.

Dispozitivul, denumit ACES (acronimul de la Asynchronous Coded Electronic Skin), este compus din 100 de microsenzori şi are dimensiunea de aproximativ 1 cm2. Cercetătorii de la Universitatea Naţională din Singapore susţin că ACES poate procesa informaţii mai rapid decât sistemul nervos uman şi că recunoaşte între 20 şi 30 de texturi diferite. De asemenea, acest sistem poate citi alfabetul Braille cu un nivel de acurateţe de 90%.

„De obicei oamenii trebuie să mângâie o suprafaţă pentru a-i simţi textura, dar în acest caz pielea ACES, după o singură atingere, poate detecta texturi diferite”, conform coordonatorului echipei de cercetători, Benjamin Tee, care a mai adăugat că dispozitivul este dotat cu algoritmi AI de învăţare rapidă, potrivit Reuters.

O demonstraţie a arătat că dispozitivul poate detecta că o minge din cauciuc este moale, iar una din plastic solid este tare. „Atunci când îţi pierzi simţul tactil, devii practic amorţit…iar persoanele cu proteze ale membrelor se confruntă cu această problemă”, conform lui Tee. „Astfel, prin obţinerea unei versiuni artificiale de piele, pentru protezele lor, ei pot strânge o mână şi-i pot simţi căldura şi dacă are pielea fină, precum şi cât de tare strâng respectiva mână”, a mai adăugat el.

Conceptul, inspirat din Star Wars

Tee a explicat că acest concept a fost inspirat de o scenă din trilogia „Star Wars” în care personajul Luke Skywalker îşi pierde mâna dreaptă şi îi este înlocuită cu o proteză robotică, proteză ce identifică şi senzaţiile tactile. Această tehnologie este încă în faza experimentală, însă este urmărită cu un interes deosebit, în special de către comunitatea medicală, conform lui Tee.
author avatar
Andreea Vlad