AcasăSANATATECe este "patologia de iarbă verde", ce trimite tot mai mulţi români...

Ce este „patologia de iarbă verde”, ce trimite tot mai mulţi români la spital. S-a dat startul chiar de 1 mai

Ce este "patologia de iarbă verde", ce trimite tot mai mulţi români la spital. S-a dat startul chiar de 1 mai

Odată cu venirea primăverii, un fenomen periculos tinde să cuprindă România, şi anume „patologia de iarbă verde”. Ce este? Muşcătura de căpuşă.

Românii sunt mari amatori de picnicuri. Însă medicii avertizează cu privire la pericolele din iarba verde. Începe sezonul căpușelor, iar mușcăturile acestora pot provoca o boală extrem de gravă.

Cum te aperi de muşcătură de căpuşă

Începe sezonul căpușelor și trebuie să fim extrem de atenți ca acestea să nu ne muște. În cazul în care acest lucur s-a întâmplat deja, trebuie să avem în vedere unele aspecte care ne pot ajuta să nu ne îmbolnăvim. La ce trebuie să fii atent:

  1. Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe.
  2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.
  3. Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcati de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).
  4. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.
  5. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un varf de ac).
  6. Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.
  7. Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.
  8. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.
  9. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru a prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.
  10. Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.
author avatar
Andrei Ștefan
344 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sa va zic: nu toate capusele contin germenii cei rai (Babesioza, Bugdorferi etc), insa chiar daca procentul este mic, problemele mari create de boala impun respectarea masurilor de siguranta. Chiar daca o capusa poarta germenii rai, de regula ea nu ii transmite decat atunci cand regurgiteaza in organismul purtatorului, adica dupa 24 de ore sau atunci cand este stransa de corpul ei. Este foarte mult spus procedura chirurgicala pentru indepartarea capusei, poate doar pentru indepartarea capului ei in cazul in care acesta s-a rupt si a ramas in interiorul gazdei. Nu se recomanda utilizarea unor metode babesti de indepartare a ei, cum ar fi fosforul de la batul de chibrit sau aplicarea de vaselina, si nici chiar folosirea unei pensete, care are un risc mare atat de stoarcere a continutului capusei in interiorul organismului gazda, cat si de rupere a capului capusei. Recomandarea mea personala (de taran lucrator la bancul de produs foraibare) este ca in cazul nefericit in care aveti o capusa pe voi, pentru indepartarea capusei sa folositi un instrument specific pentru indepartarea capuselor, pe care il gasiti la magazinul de accesorii pentru caini si pisici, eu el prindeti capusa din lateralul ei, tinand partea care se va roti la nivelul pielii gazdei, si rotiti, NU trageti, dupa cateva rotiri capusa se va desprinde si capul ei NU se va rupe, dupa care capusa este iesita in intregime si o puteti pune intr-un recipient sa o duceti la un laborator de analize ca sa vedeti daca era purataoare de germeni. Daca pe piele veri vedea niste cercuri concentrice (ca un ochi de bou se zice) atunci cel mai probabil capusa v-a transmis germeni nedoriti, insa nu e o regula in 100% din cazuri, poate si sa nu va fi transmis, sau sa va fi transmis fara sa apara ochiul de bou. Se recomanda tratament imediat cu antibiotice. Sau mergeti urgent la medic si va scoate el capusa si va spune ce trebuie sa faceti. Preventia este insa salvatoare de multe ori: pantalonii lungi bagati in sosete impiedica ajungerea caluselor pe piele, iar hainele de culoare deschisa favorizeaza observarea capuselor inainte sa va paraziteze. Este indicata si folosirea unor aubstante repelenente anti-capuse atunci cand iesiti in natura.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger