De la începutul pandemiei, cercetările bazate pe modelare au susținut că, la nivel global, 14 milioane de decese cauzate de Covid au fost evitate doar în primul an al pandemiei. Dar astfel de estimări au fost întotdeauna neverosimil de mari, având în vedere datele din lumea reală privind tendințele generale ale mortalității.
Acum, un nou studiu publicat în revista JAMA Health Forum arată că vaccinarea împotriva Covid ar fi putut evita doar aproximativ 2,3 milioane de decese pe parcursul întregii pandemii.
Este important de menționat că estimările anterioare și cele noi se bazează pe o abordare de modelare în care se presupune că vaccinurile au salvat vieți, relatază UnHerd. Sunt prezentate apoi scenarii teoretice privind numărul de vieți salvate, pe baza diferitelor ipoteze privind eficacitatea vaccinurilor și ratele de mortalitate cauzate de infecția cu Covid.
Ca atare, metoda garantează un rezultat că vaccinurile au salvat cel puțin câteva vieți în fiecare grupă de vârstă, inclusiv în perioada pre și post-Omicron. Singura întrebare este câte. Cu alte cuvinte, modelele nu analizează impactul ratelor reale de vaccinare asupra mortalității în lumea reală și nu ne pot spune câte decese au fost evitate în practică.
Politicile de vaccinare au fost contraproductive chiar și din motive de sănătate publică
Noile estimări nu sunt complet improbabile, deși sugestia lor că majoritatea vieților au fost salvate în perioada post-Omicron pare dubioasă, având în vedere absența în datele din lumea reală a oricărui efect salvator al vaccinărilor, chiar și în rândul celor mai vulnerabile grupuri.
În special, cercetătorii precizează că orice decese evitate ar fi fost în mare parte în rândul persoanelor care nu fuseseră infectate anterior cu Covid și aproape toate în grupele de vârstă mai înaintate.
Doar 2.100 de decese ar fi fost evitate la nivel global în rândul persoanelor sub 30 de ani, mai puțin de 0,1% din total. Atunci când studiază persoanele cu o infecție anterioară, autorii estimează că au fost evitate mai puțin de 400 de decese.
De asemenea, studiul mai arată că aproximativ 20.000 de persoane au murit la nivel global ca urmare directă a efectelor secundare ale vaccinului. Această cifră poate părea insuficientă în raport cu estimarea totală a vieților salvate, dar merită să ne amintim că, spre deosebire de beneficiile vaccinului, multe efecte secundare au fost mai frecvente la grupele de vârstă mai tinere.
Pentru cel puțin unele cohorte, în special pentru tinerii sănătoși cu o infecție anterioară, este foarte posibil ca mai mulți oameni să fi murit ca urmare a vaccinării decât numărul de vieți salvate teoretic.
Și aici este problema: în întreaga lume, multe politici de vaccinare, cum ar fi pașapoartele, mandatele și campaniile intensive de sănătate publică, nu au fost destinate persoanelor în vârstă, ci tinerilor.
Societatea a împins și a convins să se vaccineze tocmai acele grupuri de populație pentru care efectele salvatoare de vieți – dacă au existat – au fost aproape sigur mai mici decât riscurile directe.
Politicile de vaccinare au fost contraproductive chiar și din motive de sănătate publică, ca să nu mai vorbim despre ”etica” presiunii asupra oamenilor să accepte intervenții medicale împotriva voinței lor.
O viata a salvat sigur .Bigpharma.