AcasăSANATATECare este prima amenințare globală pentru sănătatea oamenilor

Care este prima amenințare globală pentru sănătatea oamenilor

Poluarea aerului crește riscul de boli pulmonare și cardiace, de accident vascular cerebral și de cancer

Poluarea aerului reprezintă un risc mai mare pentru sănătate decât fumatul, iar acest pericol este exacerbat în anumite regiuni ale lumii, cum ar fi Asia și Africa, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Politică Energetică (EPIC) al Universității din Chicago.

Poluarea cu particule fine – emise de autovehicule, industrie și incendii – reprezintă „cea mai mare amenințare externă la adresa sănătății publice la nivel mondial”.Cu toate acestea,fondurile alocate luptei împotriva poluării aerului reprezintă doar „o fracțiune infimă din cele consacrate, de exemplu, bolilor infecțioase”. Poluarea cu particule fine crește riscul de boli pulmonare și cardiace, de accident vascular cerebral și de cancer.

Respectarea în continuare a pragului stabilit de OMS pentru expunerea la particule fine ar crește speranța de viață la nivel mondial cu 2,3 ani, estimează EPIC, pe baza datelor colectate în 2021.În comparație, consumul de tutun reduce speranța de viață cu 2,2 ani în medie, iar malnutriția infantilă și maternă cu 1,6 ani.

În Asia de Sud, regiunea din lume cea mai afectată de poluarea atmosferică, efectele asupra sănătății publice sunt foarte pronunțate.Locuitorii din Bangladesh – unde nivelul mediu de expunere la particule fine este estimat la 74 μg/m3(micrograme pe metru cub, unitate de măsură pentru concentrația unui poluant în aerul înconjurător) – ar putea câștiga 6,8 ani de speranță de viață dacă pragul de poluare ar fi coborât la 5 μg/m3, nivelul recomandat de OMS.Capitala Indiei, New Delhi, este „cel mai poluat megalopolis din lume”, cu un nivel mediu anual de 126,5 μg/m3.

Pe de altă parte, China „a făcut progrese remarcabile în lupta sa împotriva poluării aerului”, inițiată în 2014, a declarat pentru AFP Christa Hasenkopf, director al programelor EPIC privind calitatea aerului.Poluarea medie a aerului din țară a scăzut cu 42,3% între 2013 și 2021, dar rămâne de șase ori mai mare decât pragul recomandat de OMS. Dacă acest progres continuă în timp, populația chineză ar trebui să câștige în medie 2,2 ani în ceea ce privește speranța de viață.

Dar, în general, regiunile lumii cele mai expuse la poluarea aerului sunt cele care primesc cele mai puține resurse pentru a combate acest risc.Deși sunt mecanisme internaționale pentru combaterea HIV, malariei și tuberculozei, cum ar fi Fondul Global, care alocă 4 miliarde de dolari pe an pentru combaterea acestor boli, nu există un echivalent pentru poluarea aerului.

În Statele Unite, programul federal Clean Air Act a contribuit la reducerea poluării aerului cu 64,9% din 1970, ceea ce a permis creșterea speranței medii de viață a americanilor cu 1,4 ani.În Europa, îmbunătățirea calității aerului din ultimele decenii a urmat aceeași tendință ca în SUA, dar există încă disparități majore între estul și vestul continentului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor