AcasăSANATATECampania de vaccinare împotriva gripei ar putea începe mai devreme anul acesta

Campania de vaccinare împotriva gripei ar putea începe mai devreme anul acesta

vaccin

Executivul Uniunii Europene solicită statelor membre să înceapă mai devreme campania de vaccinare antigripală pentru a reduce riscul unor epidemii simultane de gripă sezonieră şi COVID-19 la toamnă.

Comisia Europeană vrea să prevină riscul ca spitalele să ajungă din nou copleşite de numărul mare al pacienţilor, aşa cum s-a întâmplat la apogeul pandemiei în Europa, în martie-aprilie, transmite Reuters.

„Epidemii simultane de gripă sezonieră şi COVID-19 ar pune o presiune considerabilă pe sistemele de sănătate”, arată Comisia, într-un document în care prezintă acţiunile necesare de pregătire pentru eventualitatea unui al doilea val de COVID-19 la toamnă.

Pentru a evita ceea ce vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, a numit „un cocktail de riscuri”, guvernele UE sunt îndemnate să devanseze vaccinările antigripale și să demareze deja campaniile, în condiţiile în care acestea au loc de obicei toamna. În plus, ele trebuie să crească și numărul celor vaccinaţi.

Comisarul responsabil cu sănătatea, Stella Kyriakides, a declarat că guvernele ar trebui să facă mai multe campanii de informare și să convingă tot mai mulți cetățeni să se vaccineze pentru a obține aceste rezultate, referindu-se la scepticismul în creștere al oamenilor cu privire la vaccinare.

De asemenea, Bruxellesul solicită statelor să testeze mai multe persoane pentru infecţia cu coronavirus şi să pună în practică sisteme eficiente pentru urmărirea contactelor persoanelor infectate. Comisia Europeană vrea ca guvernele să folosească aplicaţii interoperabile în interiorul frontierelor Uniunii, însă, în etapa actuală, numai zece din cele 27 de ţări membre dispun de astfel de aplicaţii mobile.

Este noul coronavirus mai periculos decât virusul gripal?

Cercetările actuale sugerează că noul coronavirus conduce la o rată de deces în rândul persoanelor infectate de 6 până la 16 ori mai mare decât virusul gripal.  Deoarece virusurile gripale circulă în toată populația mereu, putem uneori uita că acestea provoacă, la rândul lor, un număr mare de decese, potrivit uefiscdi.gov.ro.

Cercetătorii estimează că aproximativ o persoană dintr-o mie de persoane infectate cu gripă comună sezonieră, adică 0.1%, moare din cauza bolii. Acest procent poate sugera un risc scăzut pentru persoanele infectate, dar cu toate acestea, conduce la un număr total de decese de câteva sute de mii anual pe plan mondial.

Riscul de a muri din cauza COVID-19, ca și în cazul gripei comune, crește odată cu vârsta – până la 3% sau chiar mai mult în cazul persoanelor care au peste 60 de ani, dar există încă multă incertitudine în jurul acestor estimări.

author avatar
Andreea Vlad
168 afisari
Zenville

Ultimele știri

Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?

Ben Davies, fundașul stânga al lui Tottenham, s-a accidentat și va rata restul acestui sezon. Destiny Udogie, titularul postului, ratează și el finalul acestei...

Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când...

Mai sunt doar câteva zile până când credincioșii ortodocși vor sărbători Sfintele Paști.Și cum, conform tradiției, în Joia Mare multe gospodine încep deja...
proger