AcasăSANATATEBritanicii sunt îngroziți. Au trimis controale în România de frica pestei porcine...

Britanicii sunt îngroziți. Au trimis controale în România de frica pestei porcine africane

Pesta porcină africană din România, spaima Marii Britanii

Marea Britanie a trimis un control la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România pentru a vedea ce măsuri s-au luat pentru combaterea pestei porcine africane. Reprezentanții industriei cărnii de porc din țara noastră susțin că britanicii sunt îngroziți că virusul va ajunge și în țara lor, dat fiind că românii din diaspora pot aduce boala odată cu produsele din carne de porc luate din țară. 

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost auditată de o misiune din partea serviciilor veterinare din Marea Britanie, la sfârșitul lunii trecute. Auditul a urmărit evaluarea organizării autorităților competente și sistemul de control oficial, experții echipei evaluatoare inspectând  mișcările și trasabilitatea animalelor vii, producția, procesarea și distribuția cărnii de porc și a produselor din carne de porc.

Totodată, au fost verificate procedurile privind prevenirea, detectarea și controlul bolii, inclusiv cele de raportare și zonare, planurile de contingență pentru pesta porcină africană (PPA), supravegherea pasivă și activă efectuată atât la porcii domestici, cât și la mistreți, metodologia de diagnostic de laborator pentru PPA, controalele asupra subproduselor de origine animală de la porci domestici și mistreți, precum și procedura de certificare.

”România a primit aprecieri din partea experților britanici pentru modul în care serviciile veterinare acționează pentru a combate pesta porcină africană, ținând cont de specificul sistemului de creștere a porcului”, a arătat, într-un comunicat, ANSVSA. Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) susține însă că ANSVSA nu ar fi spus lucruri rele despre instituție și că trebuie să așteptăm raportul oficial al experților din UK. ”Nu mă aștept la pocăință și la cenușă în cap, nu au făcut-o vreodată și nici nu o să o facă. Este o autoritate cu adânci implicații politice, și, ca atare, acționează în această manieră”, ne spune Ioan Ladoși, președintele APCPR.

Pericolul diaspora

Reprezentanții producătorilor de carne de porc din România arată că, din informațiile obținute de la colegii din UK, britanicii sunt absolut îngroziți de subiectul pestei porcine africane. ”Și britanicii sunt îngroziți dintr-un motiv foarte simplu și foarte clar. Ei știu foarte bine că riscul de a ajunge pesta porcină africană în Marea Britanie este foarte mare atât timp cât există și vânzoleala asta a conaționalilor noștri care se plimbă între Marea Britanie și România, mai ales în preajma Sărbătorilor. Românii vin acasă, apoi vor merge înapoi încărcați cu bunătăți de la bunica, în care se vor regăsi și produse din carne de porc”, ne-a declarat Ioan Ladoși. Deși ANSVSA se laudă că a luat măsuri împotriva pestei porcine africane din România, în realitate nu s-a făcut mai nimic. Măsura reducerii populației de porci mistreți, considerați principalii vectori ai transmiterii pestei porcine africane, s-a blocat undeva, între Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, iar limitarea mișcării animalelor și a creșterii în gospodării nu s-au materializat. Din cauza pestei porcine africane și, implicit, a decimării efectivelor de suine, România mai produce doar 20% din necesarul de carne de porc.

Raportări viciate

România este, în datele oficiale ale Uniunii Europene, o zonă integral roșie în ce privește pesta porcină africană și nu există nicio șansă să se schimbe ceva în următorii ani. Cu toate acestea, ANSVSA a anunțat că, în prezent, în țara noastră mai sunt doar 10 focare active. ”Nu se contabilizează focarele de pestă porcină la modul acesta, pentru primele trei luni ale anului în curs. Noi suntem de departe pe primul loc în Europa la numărul de focare. Degeaba stingi un focar care a apărut la nea Vasile, care a avut loc acum o lună, și peste două luni apare un alt focar în aceeași localitate. Înseamnă că nu l-ai stins cum trebuie. Pe de altă parte, faptul că sunt mai puține focare în primele trei luni, comparativ cu trimestrul trecut, este normal, pentru că să nu uităm că peste un milion de porci din gospodăriile populației au dispărut în preajma Crăciunului. Deci, practic, pesta aia nu prea mai are unde să meargă, asta este explicația pentru care în trimestrul unu al acestui an avem cazuri mai puține, că nu mai sunt porci”, ne-a mai precizat Ioan Ladoși, președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.564 afisari

13 COMENTARII

  1. Cu ce drept vin degeneratii astia sa controleze Romania.
    Urmariti si impuscati orice degenerat britanic ce haladuieste prin fermele Romaniei.
    Sau spintecati, fara asomare.
    URGENT !!!

  2. La viscri e toata pesta pe domeniul lui charles ,singurul loc unde bantuie !! Hai mars creatorilor de virusi.

  3. Adica daca cineva ar vrea sa infesteze Anglia cu virusi….de ce trebuie sa-i aduca tocmai din Romania????????????Chiar asa ne luati de prosti pe toti…

  4. La cate rele ne-au facut britanicii noua, sa le facem si noi o plata pe masura! Macar o pesta mica ca se face ea mare!!!
    Nu le-ar fi rusine, au raspandit exploatarea mondiala cu imperiul lor colonial, acum le este frica de o mica pesta pe care tot ei au raspandit-o?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger