AcasăSANATATEBombă! Medicamentele pentru răceală, scoase de pe piață. Afectează vasele de...

Bombă! Medicamentele pentru răceală, scoase de pe piață. Afectează vasele de sânge din creier!

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că va reevalua autorizația de punere pe piață a medicamentelor care conțin pseudoefedrină, adică aproape toate tratamentele pentru răceală și gripă, urmând să decidă asupra interdicției de vânzare a acestora. Agenția a anunțat că a primit noi semnale de reacții adverse grave referitoare la afectarea vaselor de sânge din creier, pe lângă AVC și infarct miocardic.

Banalele deja medicamente pentru răceală și gripă riscă să dispară definitiv de pe piață. Este vorba despre cele care conțin pseudoefedrină, cele mai cunoscute fiind Nurofen, Ibuprofen, Coldrex, Paduden, Prosinus, Humagrip, Ibusinus, Modafen, Aspirin Complex, Parasinus, Larofen, Ibuvalen etc. Pseudoefedrina acţionează asupra vaselor de sânge de la nivelul nasului, pentru a ameliora congestia nazală. Substanța este indicată pentru ameliorarea simptomelor congestiei nazale însoțită de dureri de cap, febră şi/sau durere, asociate cu răcelile obişnuite și cu gripa. Potrivit EMA, pseudoefedrina acționează prin stimularea terminațiilor nervoase, în vederea eliberării unei substanțe chimice, noradrenalina, care determină vasoconstricția (îngustarea) vaselor de sânge. Astfel, se reduce cantitatea de lichid eliberată din vasele sanguine, rezultând în scăderea edemului și o producție mai scăzută de mucus la nivelul mucoasei nazale. Comitetul privind siguranța al EMA (PRAC) a demarat o reevaluare a medicamentelor care conțin pseudoefedrină, în urma îngrijorărilor legate de riscul apariției sindromului encefalopatiei posterioare reversibile (posterior reversible encephalopathy syndrome – PRES) și sindromului de vasoconstricție cerebrală reversibilă (reversible cerebral vasoconstriction syndrome – RCVS), afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier și pot pune viața în pericol, se arată într-un comunicat al EMA, publicat și de Agenția Națională a Medicamentelor.

Dureri de cap și convulsii

Printre simptomele frecvent asociate cu sindromul encefalopatiei posterioare reversibile și sindromul de vasoconstricție cerebrală reversibilă se numără cefalee (dureri de cap), greața și convulsiile. Reevaluarea se va face ca urmare a unor noi cazuri cu aceste efecte adverse la persoane care utilizează medicamente cu pseudoefedrină, care au fost raportate în bazele de date de farmacovigilență și în literatura medicală, anunță EMA. ”Medicamentele care conțin pseudoefedrină prezintă un risc cunoscut de evenimente ischemice cardiovasculare și cerebrovasculare (reacții adverse care implică ischemie la nivelul inimii și creierului), inclusiv accident vascular cerebral și infarct miocardic (atac de cord). Restricțiile și atenționările sunt deja incluse în informațiile despre produs ale medicamentelor, în vederea reducerii acestor riscuri. Având în vedere gravitatea sindroamelor PRES și RCVS, profilul general de siguranță al pseudoefedrinei și indicațiile aprobate, comitetul PRAC va analiza toate dovezile disponibile și va decide dacă autorizațiile de punere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină vor fi menținute, modificate, suspendate sau retrase, la nivel UE”, se precizează în comunicatul EMA.

Efectele adverse au apărut în Franța

Evaluarea medicamentelor care conțin pseudoefedrină a fost inițiată la solicitarea autorității competente din Franța (ANSM), cel mai probabil din cauza apariției unor reacții adverse grave. După evaluare, recomandările Comitetului privind siguranța (PRAC) vor fi transmise Comitetului pentru medicamente de uz uman al EMA (CHMP), care va adopta o opinie. Etapa finală a procedurii de evaluare va consta în emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii obligatorii din punct de vedere juridic, aplicabilă în toate statele membre ale UE.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.997 afisari

31 COMENTARII

  1. De 30 de ani mintea romanilor prosti e stapanita de televiziunile ticaloase pline de reclame la tot felul de produse care de care mai dubioase care ,cica,iau boala cu mana.Se uita tembelii ,dupa care asalteaza farmaciile ca asa a vazut prostul la televizor.Astia suntem.

    • ”reacții adverse grave referitoare la afectarea vaselor de sânge din creier, pe lângă AVC și infarct miocardic.”
      Astia vorbesc despre efectele dozelor de pfizer.

      • Posibil sa vrea sa reorienteze atentia pe altceva. Dar articolul are o multime de informatii gresite! Nurofen/Ibuprofen are pseudoefedrina ??? Inainte sa scrieti articole de-astea cititi macar un prospect !

  2. Asta e o manevra ca sa distraga atentia de la vaccin, vaccinul e e cauza adevarata a AVCurilor și infarctului miocardic.

      • EMA vine de la Agenția Europeană a Medicamentului? Atunci e clar!
        Fii mai explicit(ă). Materia primă pentru producerea proteinei spike? La asta te referi? Precis tu ai materia primă (vaxul) pentru așa ceva. Cât despre altfel de materie (cenușie) cred că-ți lipsește cu desăvârșire:
        Există mai multe motive pentru care EMA nu mai poate de grija noastră:
        1. Din ipocrizie, făcându-se că ne vrea binele, și uite ce mare descoperire a făcut după vreo 20 de ani de utilizare a paracetamoluui și vreo 40 a aspirinei!!!
        2. Nu mai au niciun interes să pună pe piață alte medicamente, deoarece vor propovădui ca singur salvator al planetei vaccinul antigripal, anticovid, anti ce vreți voi, 10 în 1.
        3. Așa cum bine mai spunea ciineva, vor să distragă atenția de la scandalul cu vaxul anticovied eșuat.
        4. Vor să găsească alt țap ispășitor pentru efectele adverse ale vaxului, deci nu degeaba aceste medicamente utilizate de zeci de ani, dau exact reacțiile adverse ale vaxului anticovid.
        Concluzie: Oare vor veni peste vreo 20-40 de ani să ne spună că de fapt studiile de farmacovigilență derulate pe fraieri, arată că vaxul dă reacții adverse grave, nenumărate și nici nu protejează nici nu împiedică răsppândirea carcalacului. Probabil o vor face… cândva, darnu înainte de a inventa altă trăsnaie.
        Așa că EMA dragă, spor la înțepat! Avem nevoie de cobai. Mulțumim că te oferi! Planeta te va omagia…post mortem!

  3. EMA,agentia europeana a medicamentului este o organizatia teroristá care,camufleaza efectele vaxenului !

  4. Vaccinurile covid nu le scot afara? Inainte de vaccinurile covid nu erau probleme cu racelile si nici cu medicamentele pentru raceala

  5. Hai mars! Astia se pregatesc sa lase doar vaccinarea ca singur tratament.Isi bat joc de meseria asta cine decide asa ceva.

  6. Dar vaxinuri contra covid avem voie sa facem? Fara numar…..Ele sunt foarte bune, au si vitamine……………

  7. art contine minciuni , nurofenul are ibuprofen nu pseudoefedrina , iar ibuprofenul este ibuprofen iar pseudoefedrina este pseudoefedrina . acum autoarea stie daca confuzia este intentionata sau nu .

  8. Daca-mi permiteti, dle Barbu Gh. – „M-tii” este prescurtarea de la „Munții”. Sanatate si spor la postari!

    • daca tu ii spui la nebunul asta dle , si spor la mizerii , inseamna ca esti tot ala sau in cel mai bun caz un prost .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger