Ministerul Sănătății a strecurat, în Ordonanța de Urgență care modifică Legea 95/2006, prevederi stupefiante, prin care se introduc, în premieră, servicii medicale contra cost în spitalele de stat. Deocamdată, este vorba despre spitalele publice ale MApN și ale MAI, dar și ale instituțiilor centrale, care se vor trasforma în spitale private după încheierea programului de lucru al medicilor. Mai mult, medicii militari vor putea profesa, de acum încolo, și în spitalele private, tot după programul de la stat.
Dezideratul ”ori la stat, ori la privat”, clamat de nenumărate ori pe scena publică, a murit în fașă. Ministerul Sănătății a decis să generalizeze permisiunea medicilor de a lucra și la stat, și la privat, incluzându-i, la acest capitol, și pe medicii din spitalele MApN și MAI.
Potrivit Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătății, publicată deja în Monitorul Oficial, medicii din rețelele sanitare aparținând ministerelor și instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională vor putea desfășura în afara programului normal de lucru, activități profesionale, potrivit calificării pe care o dețin, în unități sanitare private.
Această categorie se adaugă tuturor celorlalte categorii de bugetari care aveau permisiunea de a lucra la privat. Este vorba despre medicii care ocupă funcții publice în cadrul aparatului central al Ministerului Sănătății, în cadrul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, în cadrul CNAS și, respectiv, în cadrul caselor de asigurări de sănătate, medicii din cadrul ministerelor sau instituțiilor centrale cu rețele sanitare proprii, precum și deputații și senatorii calificați în aceste profesii.
Apar spitalele mixte
Spitalele publice ale MAI, MApN și ale instituțiilor centrale vor deveni mixte. În prima parte a zilei, acestea vor funcționa ca spitale publice, umând ca, după-amiaza, să devină private. Astfel, potrivit prevederilor actului normativ, personalul de specialitate medico-sanitar încadrat în autoritățile publice centrale, precum și în unitățile sanitare aparținând ministerelor și instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională poate desfășura în afara programului normal de lucru, suplimentar orelor aferente funcției de bază, activități profesionale, în limita competențelor deținute, și în unitățile sanitare ale ministerului sau instituției din care face parte, în baza unui contract de prestări servicii.
Tarifele încasate de unitatea sanitară pentru serviciile medicale desfășurate vor reprezenta venituri proprii ale unității sanitare și se vor cuprinde în bugetul de venituri și cheltuieli al acesteia. Valoarea contractului se va stabili în funcție de tariful încasat de unitatea sanitară, raportat la tipul serviciului, specialitatea medicală și condițiile concrete de desfășurare a activității. ”Veniturile obținute de personalul de specialitate medico-sanitar în baza contractului se supun impozitării potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”, se precizează în Ordonanța de Urgență.
Fără limită de vârstă
O altă modificare a Legii 95/2006 este și permisiunea pentru medici de a profesa fără limită de vârstă. Conform Ordonanței de Urgență, medicii care își desfășoară activitatea în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, își pot continua activitatea în aceleași condiții, după împlinirea vârstei de 70 ani, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București și de CMR, prin colegiile județene ale medicilor sau al municipiului București, pe baza certificatului de sănătate.
O smecherie asa de mare, nici USR istilor nu le trecea prin minte.Va dati seama, ce afaceri se vor derula cu infrastructura de la stat? Ca taie o taxa de 200 de lei si fac mica chirurgie de 2000 lei? Ca se poate da o spaga si trece domn’ doctor ora 12, desi pacientul se consulta dupa amiaza? Cine monitorizeaza ?
Ca se sterilieaza de dimineata, pe banii statului, se foloseste instrumentarul dupa amiaza, gratis si de dimineata nu mai au ce ce lucra, la „saracii” care nu isi permit o taxa?
Dacă tatane su a venit pe tancuri sa instaureze bolșevismul de ce sa nu instaureze și el tot ceva care sa distruga!! Mars!!
Rafila cel mai prost Ministru al sanatatii dupa revolutie. Nici nu prea are tangenta cu medicina.
Hă, hă, hă, dar ce până acum medicii de la cele două spitale nu profesau și în privat, la clinici private? Plata serviciilor medicale? Să se verifice câți civili se tratează în cele două spitale pe șpagă grasă. Du-te, doar la serviciul de urgență și să vezi câți din cei care au probleme provin din rândul MAI sau MApN. Majoritatea sunt civili, care vin cu relații.