AcasăSANATATEBOALA ce le afectează psihicul şi viitorul copiilor. Mulţi sunt "mutilaţi emoţional"

BOALA ce le afectează psihicul şi viitorul copiilor. Mulţi sunt „mutilaţi emoţional”

covid-19BOALA ce le afectează psihicul şi viitorul copiilor. Mulţi sunt "mutilaţi emoţional"

Dermatita atopică este o boală inflamatorie a pielii cronică, recidivante, cu o patogeneză complexă, care implică predispoziție genetică. De obicei apare din cauza disfuncție a barierei imunologice și epidermice și factorii de mediu.

Simptomul principal este mâncărimea, erupțiile cutanate variază de la eritem ușor până la lichenificare severă și eritrodermie.

Suferinzii sunt stigmatizaţi

Într-un astfel de caz, apare și stigmatul. Inevitabil încep întrebările: „Ești contagios? Se ia? Aoleu, dar ce ai pe față?”.

„Oamenii își dau cu părerea fără să aibă habar! Cum au făcut și femeile alea la BAC, n-o să uit niciodată cum se uitau femeile alea la mine. Eram la proba de română și au venit supraveghetoarele la mine:

Aoleu, da’ tu ce ai?? În ziua aia mi se inflamase puțin, dar nu era cine știe ce. Și au început să-mi dea sfaturi. Mi-au zis să ma dau cu cremă Nivea că lor le-a mers foarte bine pe față și să încerc și eu”, este experiența unei tinere cu dermatită atopică.

Dermatita atopică este și o boală mutilantă emoțional – mulți tineri ar avea nevoie și de suport psihologic, nu doar de creme care tratează boala fizic.

Viaţa le este dată peste cap

În cazurile avansate ale bolii are loc formarea zonelor erozive, leziuni pustuloase, palme și tălpi crăpate, precum și lichenificarea pielii. Afecțiunea afectează și scalpul, are loc căderea părului în partea din spate a capului. De asemenea, poți observa acoperirea coturilor cu plăci strălucitoare de culoarea cărnii.

„Trebuie să conștientizăm că este o boală cu care se poate trăi, că este o boală care are tratament și în care se poate găsi un confort. Până acum, nu înțelegeam ce înseamnă calitatea vieții la pacientul cu boală dermatologică.

Recunosc, acum 10 ani mi se părea moft. Mă gândeam: uite și dermatologii, cu calitate vieții la pacientul cu boală dermatologică. Ce mare lucru este?

Este mare lucru. Pentru că în momentul în care nu pot să dormi, nu pot să dorm de mâncărime, nu poți să dormi de usturime, toată viața ta este dată peste cap. Nu poți să fii performant a doua zi”, povestește Irina Antonescu, medic pediatru, pentru hotnews.

Este important ca mămicile să aibă foarte mare grijă de alimentația copilului său deoarece boala apare și din cauza hranei artificiale, nerespectarea regimului alimentar în timpul sarcinii și alăptării.

author avatar
Andrei Ștefan
752 afisari

3 COMENTARII

  1. Prima intrebare la orice conditie medicala care apare trebuie sa fie: apare numai la vaccinati pentru covid? Cu statici de rigoare. Ca sa se vada rezultatul experimentului satanic care s-a facut cu sange rece in toata lumea

  2. ” mulți tineri ar avea nevoie și de suport psihologic, nu doar de creme care tratează boala fizic.”
    Nu! Ei au nevoie de s ex! In gura!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger