AcasăSANATATEBig Pharma revine în forță. Profituri de miliarde de euro pentru...

Big Pharma revine în forță. Profituri de miliarde de euro pentru vaccinuri și medicamente

Gigantul farmaceutic Sanofi dezvoltă un portofoliu de 12 medicamente candidate, care ar putea genera vânzări anuale de miliarde de euro. Câștiguri similare și pentru vaccinuri.

Anunțul vine în contextul în care Sanofi se confruntă cu presiuni din partea investitorilor după ce a renunțat la țintele de marjă pentru 2025 pentru a crește cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare (R&D).

Cele 12 medicamente aflate în prezent în teste clinice includ nouă produse și vaccinuri cu vânzări potențiale de vârf cuprinse între 2 și 5 miliarde de euro, potrivit AFP. De asemenea, grupul a precizat că are trei medicamente în curs de dezvoltare care ar putea genera vânzări de peste 5 miliarde de euro datorită potențialului lor de a trata “mai multe boli”.

Sanofi se așteaptă ca produsele sale recent lansate și cele care urmează să fie lansate să genereze vânzări anuale de peste 10 miliarde de euro până în 2030, au declarat joi  reprezentanții companiei în cadrul Zilei Investitorilor de la New York. Cel mai bine vândut antiinflamator, Dupixent, ar urma să înregistreze o creștere anuală în „intervalul cu două cifre” între 2023 și 2030.

Noile previziuni pentru acest medicament implică vânzări de aproximativ 22 de miliarde de euro în 2030, cu 2 miliarde mai mult decât se preconiza anterior, conform analiștilor de la JP Morgan și Jefferies.

Șeful departamentului de cercetare și dezvoltare al Sanofi, Houman Ashrafian, a declarat că grupul are „multe active foarte promițătoare în stadii medii și târzii de dezvoltare”.

„Suntem încrezători în capacitatea noastră de a îmbunătăți rezultatele clinice în beneficiul pacienților din întreaga lume, aducând în același timp noi medicamente inovatoare pe piață”. Antiviralul recent comercializat Beyfortus ar trebui, de asemenea, să contribuie la realizarea previziunilor de vânzări ale grupului.

O pastilă experimentală pentru psoriazis și alte boli inflamatorii, aparținând unei clase de medicamente numite inhibitori ai factorului de necroză tumorală (TNF), ar  avea același “potențial comercial”.

Tratamentul pentru eczeme(amlitelimab) și medicamentul pentru scleroză multiplă (frexalimab), care vor fi testate în cadrul studiilor de fază III începând cu 2024, ar putea aduce vânzări anuale de peste 5 miliarde de euro.

Compania și-a reiterat ambiția de a genera vânzări anuale de peste 10 miliarde de euro pentru afacerea sa cu vaccinuri până în 2030.

author avatar
Radu Jacotă Redactor