AcasăSANATATEAutoritățile se agită! Norme pentru co-plata serviciilor medicale

Autoritățile se agită! Norme pentru co-plata serviciilor medicale

Sănătate, doar pe bani grei

De la 1 aprilie, spitalele și clinicile private vor putea solicita mai mulți bani de la pacienți pentru serviciile medicale decontate de casele de asigurări. Ordonanța care introduce co-plata a fost prorogată până la 1 aprilie 2021, autoritățile pregătind, zilele acestea, normele de aplicare pentru actul normativ.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a demarat seria întâlnirilor cu organizațiile profesionale ale medicilor și patronatele din sistemul sanitar în vederea emiterii normelor de aplicare a Ordonanței care introduce co-plata serviciilor medicale în sistemul privat. Actul normativ a fost emis în 2019 și a stârnit controverse, având în vedere că pacienții riscau să plătescă și mai mulți bani la privat. Justificarea apariției Ordonanței care introducea co-plata pentru serviciile medicale decontate de stat și efectuate în clinicile private a fost aceea că sumele alocate de casele de asigurări nu acopereau tarifele reale ale serviciilor respective, în special a celor de înaltă performanță. Astfel, un RMN se decontează cu 550 de lei, deși în realitate acesta costă cu cel puțin 25% mai mult, iar o operație pe cord este decontată de Casă cu 3.500 de lei, deși costurile sunt cu mult mai mari, iar spitalele private își acopereau pierderi prin tarife exagerate pe ziua de spitalizare, susțineau inițiatorii ordonanței. Temerile au fost atunci legate de faptul că privații ar fi instituit prețuri foarte mari, obligându-i pe pacienți să scoată mult mai mulți bani din buzunare. Temerile rămân și acum, mai ales că, de la începutul pandemiei și până în prezent, românii au fost nevoiți să apeleze masiv la clinicile private, în condițiile în care accesul în spitalele publice a fost drastic restricționat.

Se invocă informarea pacientului

La apariția Ordonanței care completează articolul 230 din Legea 95/2006, inițiatorii au susținut că modificările creează cadrul legal de reglementare a contribuției personale suportată direct de către asigurați, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vederea acoperirii contravalorii unor servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, față de tarifele suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, decontate de casele de asigurări de sănătate. În fapt, și până acum, pentru intervenții chirurgicale decontate de stat la spitalele private, pacienții plăteau mai mult, însă în cazul investigațiilor medicale, atunci când se făceau pe trimitere și cu decontare CAS, bolnavii nu mai achitau în plus. Astfel, introducerea co-plății nu va face decât să dea mână liberă privaților să perceapă bani mai mulți pentru serviciile decontate de casele de asigurări.

Se  lucrează la lista serviciilor medicale

Potrivit Ordonanței, asigurații care vor opta să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, pot plăti o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate. Contribuția personală va trebui să fie afișată pe pagina de internet a furnizorilor privați de servicii medicale și se va plăti în mod direct de către asigurați, cu acordul prealabil scris al acestora. Rolul Guvernului va fi ca, de la data de 1 aprilie, să stabilească, prin Contractul-cadru, serviciile medicale pentru care asigurații vor plăti contribuție personală, modalitatea și condițiile acordării acestora, precum și procedura de stabilire a nivelului contribuției personale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
659 afisari

2 COMENTARII

  1. Ha…ha.. repet….PNL -USRplus ne vor privatiza,pas cu pas, spre binele ( bugetele) unora…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger