Cauta

America e bolnavă! Călăreții apocalipsei sănătății

Dacă sănătatea înseamnă bogăție, atunci viitorul Americii pare sumbru. Șase din zece americani suferă de cel puțin o afecțiune cronică, iar patru din zece suferă de două. „America este o societate bolnavă”, subliniază Wall Street Journal. „La propriu”.

Nici Bloomberg nu se lasă mai prejos, titrând „O Americă bolnavă nu poate concura cu China”. Deficitul de sănătate al SUA este o problemă economică în creștere. Rata de participare a forței de muncă este de 62,4%: 11 milioane de locuri de muncă sunt vacante, în comparație cu doar 5,7 milioane de persoane care își caută un job.

Într-o perioadă de tensiuni tot mai mari atât cu Rusia, cât și cu China, deficitul de sănătate este, de asemenea, o problemă de securitate națională.

Un sondaj realizat în 2020 pentru Pentagon a constatat că mai mult de trei sferturi dintre tinerii americani (18-24 de ani) nu sunt apți pentru serviciul militar din cauza unor probleme de sănătate, obezitatea fiind cea mai importantă dintre acestea. Situația este semnificativ mai gravă într-un grup de state sudice și sud-estice (Alabama, Arkansas, Florida, Georgia, Louisiana, Mississippi, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Tennessee și Texas) care au o tradiție militară puternică.

Obezitatea este legată de multiple probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, depresie, hipertensiune arterială, cancer legat de stilul de viață și diabet, care afectează 13% din populație și îi costă pe angajatori aproximativ 90 de miliarde de dolari pe an. Un studiu din 2020 a stabilit costul economic al obezității la aproape 1,4 trilioane de dolari pentru 2018 – aproape 7% din produsul intern brut.

În 2021, speranța de viață a scăzut la 76,1 ani – cea mai mică cifră din 1996. Speranța de viață din Virginia de Vest este mai mică decât cea din Mexic.

Invazia de opioide a amplificat problemele Americii: decesele cauzate de supradoze de droguri au crescut de la 17.000 în 2000 la 92.000 în 2020, în mare parte datorită producției și distribuției în masă de opioide de către marile companii farmaceutice.

Pandemia Covid-19 a acționat ca al treilea călăreț al apocalipsei sănătății. Rata de mortalitate Covid din America este în continuare mult mai mare decât în majoritatea celorlalte țări avansate, cu 339 de decese la 100.000 de locuitori, comparativ cu 254 în Franța, 201 în Germania și 134 în Canada.

Pandemia a dus la o scădere bruscă a ratei de participare a forței de muncă   (deja scăzută), o scădere din care America încă nu și-a revenit. Institutul Brookings sugerează că aproximativ trei milioane de persoane – sau 1,8% din forța de muncă civilă – ar putea rămâne fără loc de muncă din cauza efectelor “Covid lung”.

Problemele de sănătate mintală ale Unchiului Sam par a fi la fel de presante ca și problemele de sănătate fizică, deși sunt în mod clar mai greu de măsurat și de diagnosticat. Un raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că, în 2021, aproape o treime dintre fetele de liceu s-au gândit serios să își ia viața.

Tinerii suferă de un sindrom de alienare, cu rate crescute de abandon școlar și rate în scădere de participare la universitate. Nimic din toate acestea nu este de bun augur pentru viitor.

Locurile de muncă din America au un efect negativ asupra sănătății forței de muncă. În cel mai bun caz, managerii americani se fac vinovați de faptul că ignoră nevoile lucrătorilor din prima linie, trăind într-o bulă de gulere albe. În cel mai rău caz, i-au presat să muncească din ce în ce mai mult în joburi care sunt deja monotone. Angajații le găsesc atât de neiertătoare,  pentru că ei înșiși suferă de probleme de sănătate.

De asemenea, industria fast-food este un lobby puternic, hotărât să îndoape populația (în special pe cea săracă) cu grăsimi saturate și sare, în timp ce șoptește lucruri frumoase despre ESG( environmental, social, governance).

Americanii trebuie să înceapă să se gândească la starea populației în același mod ferm în care o făceau liberalii britanici de la începutul secolului al XX-lea, ca o chestiune de eficiență națională, dar și de compasiune națională. Sănătatea precară nu este doar o tragedie pentru individul care suferă de ea. Este, în ansamblu, o constrângere asupra productivității și capacității de apărare a țării.

 

 

 

Ultimele stiri

  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Exit mobile version