AcasăSANATATEAlertă medicală. Ce provoacă deficiența de vitamina B12

Alertă medicală. Ce provoacă deficiența de vitamina B12

Alertă medicală. Ce provoacă deficiența de vitamina B12

În ultimii doi ani, multe persoane care suferă de Long Covid au raportat simptome care sunt adesea grupate sub denumirea de „ceață cerebrală”.Problemele de pierdere a memoriei, dificultatea de concentrare și lipsa de concentrare mentală au fost toate citate ca efecte persistente ale infecției cu coronavirusul.Dar există și alte cauze ale acestor simptome, inclusiv o deficiență a unui nutrient care, spun experții, nu primește uneori atenția pe care o merită.

Cobalamina, mai bine cunoscută sub numele de vitamina B12, joacă un rol cheie în multe procese esențiale din organism, iar lipsa acesteia poate provoca orice, de la oboseală la modificări ale dispoziției și „brain fog”.

„Afectează o parte din capacitatea creierului de a funcționa corect”, spune profesorul Martin Warren, care conduce un grup de cercetare a vitaminei B12 la Quadram Institute, un centru de cercetare în domeniul alimentar și al sănătății din Norwich, Marea Britanie.

„Multe dintre simptomele asociate cu deficiența de B12 sunt similare cu cele care se observă în cazul Long Covid.Evident, nu sunt identice, dar sunt similare”.

Deficiențele de B12 sunt frecvente la pacienții care primesc metformină, un tratament pentru diabetul de tip 2, potrivit Agenției britanice de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate.

Când vine vorba de „ceața creierului” observată uneori cu deficiența de B12, simptomele pot include confuzie și probleme de memorie, în timp ce poate apărea și depresia.

„Vitamina B12, care este mai frecventă în carne, pește și produse lactate,  joacă două roluri cheie în metabolism, iar unul dintre aceste roluri este de a ajuta la producerea de agenți în creier pe care îi folosim ca neurotransmițători și afectează, de asemenea, terminațiile nervoase și modul în care acestea sunt puse împreună”, a precizat profesorul Warren.

„Efectul este că, dacă nu ai suficientă vitamina B12, unele dintre aceste lucruri nu funcționează corect și dă naștere problemelor neurologice.”

Rolul esențial al vitaminei în multe procese – de la producerea aminoacizilor, elementele constitutive ale proteinelor, până la sinteza ADN-ului, materialul genetic – înseamnă că efectele deficiențelor sunt larg răspândite.

Anemia este o altă consecință, deficitul de B12 ducând la producerea de globule roșii mai mari decât în mod normal, care nu pot funcționa corespunzător.În ciuda faptului că sunt potențial grave, simptomele nu apar rapid, așa că adesea nu sunt recunoscute.

author avatar
Radu Jacotă Redactor