AcasăSANATATEAer irespirabil lângă România

Aer irespirabil lângă România

Dacă izolarea covid a îmbunătăţit calitatea aerului în Europa, în Sofia, unul dintre cele mai poluate oraşe din lume, odată cu scăderea mercurului în termometre smogul  dens şi gri învăluie capitala Bulgariei,  iar Bruxelles sancţionează guvernul, pe care îl acuză că nu face nimic pentru a permite populaţiei să respire mai uşor

“Văzut de sus, oraşul arată ca un lac cenuşiu de murdărie. Chiar înainte de epidemie, mi-am luat o mască cu filtru doar pentru a-mi plimba câinele”, spune Gheorghi Pavlov, specialist IT în vârstă de 39 de ani. Ina Hristova, 28 de ani,cercetătoare în domeniul biologiei, este la fel de vigilentă şi are grijă să îşi acopere faţa pentru a se proteja „nu doar de COVID, ci şi de toată mizeria din aer”. Ea a pus un tifon pe căruciorul copilului, pe care îl plimbă într-o grădină situată la patru kilometri distanţă de casă, în încercarea de a căuta o atmosferă „mai respirabilă”.

Praf, cărbune, trafic

În ultimele zile, hărţile în nuanţe de violet care atestă nivelul ridicat de particule fine din atmosferă au invadat reţelele sociale, însoţite de comentarii amare despre guvernare şi calitatea vieţii în această ţară pe care zeci de mii de bulgari o părăsesc în fiecare an, notează AFP. În clasamentul de la sfârşitul lunii noiembrie, Sofia a fost campioana mondială a poluării, potrivit site-ului elveţian IQAir care evaluează calitatea aerului. În mai multe rânduri, în ultimii ani, concentraţia în 24 de ore a particulelor fine PM10 (mai mici de 10 microni) din atmosferă a depăşit cu mult valoarea-limită zilnică admisă de 50 micrograme pe metru cub, stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a chemat Bulgaria în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru nerespectarea „sistematică” a acestor norme. Guvernul „nu a început cu adevărat să pună în aplicare măsuri pe teren”, a argumentat Bruxelles. Vinovații, însă, sunt cunoscuți: praful de la încălzirea cu cărbune sau lemn, dar și de la anvelope, mobilier vechi sau plastic ars în cartierele sărace, ca să nu mai vorbim de gazele de eșapament ale unei flote auto învechite.

Mortalitate record

Dar în această iarnă, poluarea se combină cu noul coronavirus, cei doi factori agravând situaţia, potrivit mai multor studii recente.
„Niciun organ din corp nu rămâne neafectat de poluarea cu particule fine” şi acţionează „în sinergie” cu COVID-19, explică pneumologul Alexandr Simidciev.  Aceste particule minuscule, odată ce intră în sistemul respirator, atacă plămânii şi inima, ceea ce poate agrava efectul virusului. Acestea facilitează, de asemenea, pătrunderea lui în celule, precizează medicul. El observă o „corelație între harta poluării aerului din Europa și punctele fierbinți ale bolii Covid-19”. Numărul deceselor asociate pandemiei a atins un nivel fără precedent săptămâna trecută în Bulgaria, cu 983 decese în perioada 1-7 decembrie, la o ţară cu aproape şapte milioane de locuitori. Inițial reticent la restricții, guvernul conservator contestat al lui Boiko Borisov a decis în cele din urmă să închidă restaurante, școli și centre comerciale pentru ameliorarea spitalelor copleșite. “Poluarea cronică, lipsa de pneumologi, un număr mare de fumători și o populație din ce în ce mai în vârstă: Covid-19 a evidențiat deficiențele sistemului, provocând un „cocktail exploziv” pentru cea mai săracă țară din UE”, concluzionează profesorul Simidciev.

author avatar
Radu Jacotă Redactor