Parlamentul României a adoptat marți, 28 iulie, o lege realmente revoluționară pentru sănătatea românilor. De la 1 aprilie 2021, vor fi interzise de la comercializare produselor alimentare cu conținut masiv de acizi trans, responsabili pentru creșterea explozivă a unor boli extrem de periculoase.
Printre produsele care vor dispărea de la raft se numără popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, unele tipuri de biscuiți, torturile preambalate, margarina, supele la plic, sosurile, unele napolitane și chipsurile.
Proiectul de lege, inițiat de USR, implementează și în România directivele Uniunii Europene privind limitarea conținutului de acizi grași trans sintetici, care nu sunt de proveniență naturală.
Inițiativa i-a aparținut medicului Adrian Wiener, senator din partea Uniunii Salvați România (USR), iar legea se aplică tuturor alimentelor destinate consumatorilor, inclusiv alimentelor livrate de restaurante și produselor alimentare cu care se aprovizionează acestea.
Acizii grași trans, toxici pentru corpul uman și răspunzători pentru numeroase tipuri de afecțiuni
Printre alimentele bogate în acizi grași trans sintetici, teribil de nocivi pentru corpul uman, se numără, a explicat medicul Wiener, popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, anumite tipuri de biscuiți, torturile preambalate, margarina, supele la plic, sosurile, cerealele preambalate, anumite feluri de napolitane și chipsurile. „Aceste uleiuri se găsesc în principal în produsele alimentare procesate, contribuind la o textură și consistență mai dezirabilă a acestora, prezervarea proprietăților la încălziri repetate și prelungind timpul de valabilitate. Exemple de produse în care se regăsesc AGTN: popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, produse preparate termic prin prăjire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale solidificate tehnologic”, a explicat Adrian Wiener.
Bolile cardiovasculare, obezitatea, diferite tipuri de cancer, Alzheimer și diabetul se numără printre patologiile declanșate de consumarea alimentelor bogate în grăsimi trans.
Prețul redus ale acestor produse bogate în acizi grași trans este principalul motiv pentru care sunt foarte consumate în România.
Vor dispărea de pe rafturi
Pentru a se putea comercializa mai departe unele dintre aceste produse, producătorii din industria alimentară vor fi obligați să-și modifice rețetele. În cazul altora, acestea vor dispărea definitiv de pe rafturi. Conținutul de AGT (acizi grași trans) nu va trebui să depășească 2 grame/100 grame de grăsime din conținut.
Legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.