O tânără de 20 de ani a primit un implant de ureche imprimată 3D, realizat din propriile ei celule, ceea ce reprezintă o premieră în bioinginerie.
Dr. Arturo Bonilla, chirurgul de la compania 3DBio Therapeutics, care a condus intervenția, a declarat că tânăra a primit implantul în martie și va continua să fie monitorizată timp de cinci ani.
Premieră în bioinginerie
Femeia, din Mexic, s-a născut cu microtie, o boală congenitală rară în care urechea externă fie este subdezvoltată, fie nu există deloc, scrie CBS News.
În cazul ei, urechea dreaptă era mică și deformată. Este primul implant realizat din țesuturi vii prin tehnologia 3D.
Implanturile tradiționale necesită de obicei prelevarea unei secțiuni mari de piele de pe scalpul unui pacient și, deoarece implantul nu este realizat din material biologic, există risc de infecție și ulterior de modificări ale implantului și disconfort.
Urechea a fost obținută din țesuturile pacientei
Dar utilizarea celulelor proprii ale pacientului este o intervenție mai puțin invazivă și, potrivit lui Bonilla, urechea este mai flexibilă. El a mai spus că, pentru cei care au microtie, efectuarea unei astfel de intervenții chirurgicale poate ajuta drastic la recăpătarea încrederii de sine.
Pentru a crea noua ureche, medicii au efectuat o biopsie pe urechea pacientului și au extras condrocite, celulele care creează cartilajul.
Aceste celule au fost apoi extinse și amestecate cu ceea ce compania numește bio-cerneală pe bază de colagen ColVivo, iar apoi au fost modelate cu o bioimprimantă 3D în dimensiunea și forma urechii opuse a pacientului.