AcasăSANATATEA fost finalizată noua variantă a Planului Național de Combatere și Control...

A fost finalizată noua variantă a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului/Cele 7 obiective majore

sursa foto: Facebook/Ministerul Sănătăţii - România

Comisia multidisciplinară de Oncologie a finalizat noua variantă a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului (PNCC) – a anunțat, miercuri, Ministerul condus de către social-democratul Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății (MS) transmite că a lansat pentru consultare publică noua variantă a PNCC, „rezultat al activității de 4 luni a comisiei multidisciplinare de Oncologie, formată din 20 de specialiști din toate domeniile medicale cu responsabilități în domeniul oncologiei (oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, onco-hematologie, hematologie pediatrică, anatomie patologică, radiologie, genetică medicală, medicină de familie, sănătate publică, farmacie)”.

Instituția menționează totodată că la această variantă a PNCC au contribuit și alți specialiști din comisia de radioterapie și subcomisiile de oncologie medicală și chirurgie oncologică.

Ce s-a constatat în ianuarie

„Necesitatea elaborării unui astfel de document a rezultat din ianuarie 2023, când grupul tehnic de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, CNAS, INSP și specialiști din comisia de Oncologie au constatat că multe dintre normele care trebuiau realizate nu au legătură cu prevenirea și combaterea cancerului, sunt discriminatorii pentru unele categorii de pacienți oncologici și nu sunt identificate sursele de finanțare pentru implementarea acestora”, anunță MS.

Conform aceleiași surse, specialiștii din comisia multidisciplinară de Oncologie au lucrat în paralel, împreună cu funcționari din cadrul MS și CNAS, la elaborarea normelor pentru a îmbunătăți accesul pacienților la servicii medicale preventive, de diagnostic și tratament.

Cele 7 obiective generale ale noului PNCC

Din câte a mai precizat Ministerul Sănătății, Comisia a stabilit obiectivele generale ale noului Plan Național de Control al Cancerului și măsurile care trebuie luate pentru atingerea acestora. Ele sunt:

1. Dezvoltarea unui sistem integrat de informații de sănătate în oncologie pentru prevenirea și îngrijirea cancerului bazate pe evidenţe și creșterea capacității de cercetare
2. Asigurarea cadrului consolidat pentru un sistem de prevenţie primară consecvent şi durabil
3. Dezvoltarea cadrului de depistare precoce a cancerului
4. Asigurarea accesului egal și echitabil la diagnostic si îngrijire de calitate înaltă
5. Îmbunătățirea calităţii vieţii pentru pacienții diagnosticaţi cu cancer, a supravieţuitorilor de cancer și a familiilor și persoanelor care îngrijesc bolnavi de cancer
6. Dezvoltarea cercetării în oncologie
7. Asigurarea și dezvoltarea resurselor umane în oncologie

„Măsuri în sprijinul pacienților”

În același comunicat, Ministerul Sănătății precizează că, începând cu 2022, „au fost implementate mai multe măsuri în sprijinul pacienților”, acestea fiind:

„Programele MONITOR 1 și 2 pentru accesul rapid și gratuit la evaluări imagistice de înaltă performanță. Au fost eliminate și barierele birocratice pentru accesul la investigații PET-CT

Decontarea integrală a serviciilor medicale efectuate prin internare de zi în centrele oncologice publice și private

Deblocarea programului de vaccinare anti-HPV, care previne cancerul de col uterin
Introducerea în lista de medicamente compensate și gratuite a unui număr semnificativ de molecule, destinate tratamentului specific al unor forme de cancer

Deblocarea și finalizarea proiectelor pentru construirea și dotarea a 7 noi Centre de radioterapie: Craiova, București, Galați, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași.”

Conform anunțului venit de la Ministerul Sănătății, instituția condusă de către Alexandru Rafila va întreprinde demersurile necesare „pentru adoptarea cât mai rapidă a acestui document tehnic care să permită aprobarea normelor care să îmbunătățească accesul pacienților din România la prevenție, diagnostic și tratament, inclusiv medicină personalizată”.

Planul Național de Combatere și Control al Cancerului poate fi consultat pe site-ul Ministerului Sănătății – VEZI AICI.

author avatar
Andrei Coman
208 afisari

5 COMENTARII

  1. Programele de vaccinare antihpv nu sint f.nocive pt. alea de s-au intzepat? Ia vedeti ce efecte adverse au!

  2. mai bine combateti stresul nu bagati chimicale in alimente faceti ca oameni sa se simta in siguranta sa fie iubiti si lasati prostiile voastre

  3. Planul..nu e lege….
    E asa ceva frumos pus pe hartie.
    In esenta, in el scrie bine…
    In realitate, nu se gandesc sa adapteze legislatia la noile cerinte.
    De ex Ordinul nr.762 e din 2007!
    Depasit si greu de interpretat !
    Dar toti sunt experti in…..planuri!

  4. Combatere si control al cancerului in colonia Romania?
    Pseudo guvernanti,ticalosi, vanzatori de neam si glie,voi mizerii umane a-ti condamnat si imbolnavit de cáncer romanii prin vaxenu’ blestemat!
    Acu’ albul e negru,si negrul e alb!
    ROMANI,nu vizionám un film de groazá,nu e nimic de fictiune,nu-i un cosmar!
    Santem martori ai EXTERMINARII UMANE la nivel planetar,prin toate mijloacele posibile si imposibile,otrava numitá vaxen,medicamente,mancare otravitá,aer,stres maxim etc!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger