AcasăSANATATEA dat în judecată "Marius Nasta" după ce i-au scos un plămân....

A dat în judecată „Marius Nasta” după ce i-au scos un plămân. A câştigat 150.000 euro în Instanţă, dar răspunsul Institutului – halucinant

Un bărbat s-a luptat vreme de 9 ani prin tribunale cu Institutul de Pneumoftiziologie, Marius Nasta, după ce medicii i-au scos un plămân pe baza unor anlize greşite.

În 2015, Teodor Mema avea 59 de ani când a fost operat la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, din Capitală, de cancer la plămâni, de către medicul Ioan Cordoș.

Nu suferea de cancer, ci de tuberculoză

Chirurgul a decis, în timpul operației, să-i extirpe pacientului întregul plămân stâng. Numai că, așa cum au arătat analizele ulterioare, bărbatul nu suferea de fapt de cancer, ci de tuberculoză (TBC).

Aceasta este o boală care se tratează, conform protocolului, cu antibiotice și se poate vindeca în câteva luni, potrivit hotnews.ro.

Pacientul a rămas cu infirmitate pe viață și, timp de 9 ani, a luptat în instanță pentru dreptate. În noiembrie 2023 a venit și sentința: spitalul este vinovat și trebuie să plătească daune morale în valoare de 150.000 de euro.

Răspunsul lui Beatrice Mahler: plata eşalonată

Managerul spitalului, Beatrice Mahler, a declarat că o astfel de plată ar afecta bugetul pentru medicamente și materiale sanitare, esențiale pentru tratamentul pacienților.

„Nu avem fonduri. Am făcut o adresă către Minister, în speranța că vom găsi o soluție, și am informat familia”, a spus managerul spitalului. Ea a propus eșalonarea datoriei pe trei sau cinci ani, subliniind că prioritatea spitalului este asigurarea medicamentelor pentru pacienți.

„Deși, în România, cazurile de malpraxis se soluționează foarte greu, ba chiar cu caracter de excepție, chiar și atunci când există o sentință finală favorabilă, victimele sistemului medical nu-și găsesc dreptatea. De ce? Nu sunt bani. Așa ni s-a spus, că Institutul nu are resurse să plătească cei 150.000 de euro”, a declarat avocata bărbatului, Flavia Tutovanu, pentru sursa amintită.

author avatar
Andrei Ștefan