AcasăOldZilele incalzirii centralizate sunt numarate

Zilele incalzirii centralizate sunt numarate

In Romania, doar 67 dintre cele 320 de orase mai beneficiaza, in prezent, de sistem centralizat de incalzire, in timp ce numarul debransarilor este in continua crestere. In Bucuresti, RADET nu are bani pentru retehnologizare si numeroase puncte termice nu vor fi puse in functiune la toamna.

La iarna va fi frig in multe locuinte, daca RADET nu repara punctele termice

In septembrie intra in vigoare  noile directive europene ErP (Energy-related Products Directive), care prevad, printre altele, ca din aceasta toamna se vor pune in vanzare doar centrale termice de apartament in condensare, mult mai efiiciente din punct de vedere energetic. Introducerea normativelor ErP nu va avea impact asupra celor care au deja instalate centrale termice, de orice tip ar fi acestea. Cele cu tehnologie in condensare au o eficienta de pana la 108%, emisii reduse de noxe si asigura o economie de pana la 35% la consumul de gaz. Pe de alta parte, sistemul centralizat de termoficare are o pondere tot mai scazuta la nivel national.

Creste numarul debransarilor

Potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo Romania, in acest moment, pe baza datelor raportate de autoritati si statistica oficiala, din peste 320 de municipii si orase, doar in 67 mai exista sistem centralizat de termoficare (adica in 20% dintre orase), iar majoritatea romanilor se afla in cautarea unei alternative pentru incalzire, dorind atat confort, cat si reducerea costurilor. „Dintre cele 67 de localitati , trei insumeaza aproximativ jumatate din numarul total de abonati la nivel national”, a adeclarat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania. Astfel, orasele Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca, singurele orase din Romania cu peste 300.000 de locuitori care mai dispun de sistem termoficat, au un total de 660.000 de abonati la CET-uri, adica 50% din numarul total de 1,32 de milioane de abonati la nivel national. In ceea ce priveste orasele cu peste 200.000 de locuitori care mai dispun de sistem centralizat de incalzire, Constanta, Craiova, Ploiesti, Galati, Iasi si Brasov insumeaza peste 315.000 de abonati la CET-uri. „Chiar daca inca dispun de un numar important de abonati, orasele Cluj-Napoca si Timisoara s-au confruntat in ultimii ani un numar foarte mare de debransari. Astfel, in perioada 2012 – 2014, la Timisoara peste 13.500 de familii au renuntat la sistemul centralizat, iar la Cluj-Napoca numarul a ajuns la aproape 5.000”, a spus Dragulescu.

Preturi minime si maxime

In ceea ce priveste Bucurestiul, cu un numar total de 564.379 de locuinte termoficate, acesta reprezinta aproximativ 43% din totalul numarului de abonati la nivel national, iar tariful facturat populatiei pentru o gigagalorie este de 170 de lei. Acesta este cel mai mic pret  din tara, dupa orase ca Bacau sau Cluj-Napoca. Exista insa orase unde pretul este chiar mai mare: Constanta – 383 lei/Gcal, Arad – 290 lei/Gcal, Sibiu si Iasi – 265 lei/Gcal. Spre comparatie, in cazul alegerii unei centrale termice in condensare, costul de producere a unei gigacalorii este de aproximativ 175 de lei.

author avatar
Arpad Dobre
927 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger