AcasăRecomandariZborul cu avionul nu va mai fi ca înainte. Reguli de bază...

Zborul cu avionul nu va mai fi ca înainte. Reguli de bază valabile de la 15 iunie

Turistii romani zboara cu avionul, in medie, de doua ori pe an

Începând cu data de 15 iunie, vor fi reluate majoritatea curselor aeriene de pe toate aeroporturile din țară.

Potrivit noilor reguli zborul cu avionul nu va mai fi așa cum știm că era înainte de pandemie.

Reguli stricte pentru călătoria cu avionul

Agenția Europeană de Siguranță în Aviație a emis un ghid pe baza căruia fiecare aeroport şi linie aeriană vor impune măsuri pentru pasageri și personal.

În aeroport nu mai intră decât cei care au bilet. Însoțitorii sunt permiși doar pentru cei care au nevoie de susținere, iar masca e obligatorie, se precizează în ghidul respectiv.

Înainte de a pleca spre aeroport

 1. Dacă aveți febră, tuse, dificultăți în respirație rămâneți acasă pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți pasageri. La fel, dacă ați fost în contact cu o persoană infectată cu coronavirus. Pentru a descuraja prezentarea la aeroport în astfel de cazuri, companiile aeriene au fost sfătuite să ofere pasagerior o facilitate specială.
 2. În momentul în care veți face check-in-ul online, dar nu mai devreme de 24 ore înainte de zbor, vi se poate cere să completați și o Declarație de sănătate.

Prin aceasta, acceptați să anunțați reprezentanții companiei și să nu vă prezentați la aeroport în caz că sunteți în una din cele 4 situații de mai jos:

– Ați fost diagnosticat cu COVID 19 oricând în ultimele 14 zile înainte de data zborului;

– Ați avut simptome care indică o posibilă infectare cu coronavirus, febră, tuse, dificultăți de respirație, pierderea mirosului, în ultimele 8 zile dinaintea zborului;

– Ați avut un contact apropiat (distanță mai mică de 1.5 metri, mai mult de 15 minute) în ultimele 14 zile cu o persoană diagnosticată cu COVID 19;

– Vi s-a cerut de autorități să rămâneți în carantină pe o perioadă care include data zborului.

La aeroport

 1. Sosirea se va face la ora recomandată, nici mai târziu și nici mai devreme
 2. Accesul în aeroport este permis doar celor care au bilet. Însoțitorii sunt permiși doar pentru cei care au nevoie de susținere.
 3. Păstrați distanța de 1,5 metri față de alți pasageri, spălați-vă pe mâini cât mai des, strănutați în pliul cotului, evitați să atingeți suprafețele. Se recomandă evitarea folosirii și atingerii spațiilor comune, cum ar fi toalete, balustrade, scări rulante, mese de servire.
 4. Masca este obligatorie pe toată durata călătoriei, iar aceasta trebuie schimbată la 3-4 ore. Aceasta va fi înlăturată doar la filtrul de securitate și controlul de vamă.
 5. Acceptați să vi se verifice temperatura. Prin această măsură, se dorește identificarea pasagerilor cu temperatura corporală mai mare de 38 grade Celsius. Dacă sunteți în acest caz, va trebui să urmați procedurile solicitate de autorități. Vor fi amenajate la aeroporturi niște separeuri unde va continua investigația medicală făcută pe persoane de specialitate. Vi se poate refuza îmbarcarea dacă nu acceptați măsurile impuse.
 6. Pentru bagaje, acolo unde există, trebuie folosit punctul de lăsat bagaje fără operator. Se recomandă cât mai puține bagaje de mână

În avion

 1. La urcarea în avion, echipajul de bord va distribui șervețele dezinfectante
 2. Toate scaunele, toaletele, compartimentele de bagaje, tot ce ar putea atinge pasagerii, trebuie dezinfectate riguros, după fiecare cursă
 3. Mâncarea va fi limitată la bord, adică va mai există doar pe cursele lungi. Va fi sigilată, la fel și băuturile”, se arată în ghidul emis de Agenția Europeană de Siguranță în Aviație
author avatar
Silviu Dumitru