AcasăRecomandariVom plati impozite si taxe tot mai mari!

Vom plati impozite si taxe tot mai mari!

Contribuabilii din Romania si din intreaga lume se pot astepta sa plateasca impozite mai mari in anii urmatori, pe masura ce guvernele isi consolideaza sistemele fiscale pentru a acoperi datoriile acumulate si pentru a plati pentru o bunastare sociala crescuta.

Contribuabilii vor fi obligati sa achite biruri in plus

Cel mai recent raport KPMG International privind cotele de impozitare la nivel global in 2015 (efectuat in 145 de tari, inclusiv Romania) arata ca, desi cotele de impozitare nu se schimba intr-un mod alert, guvernele actioneaza in sensul largirii bazei de impozitare. Autoritatile – inclusiv cele din Romania – vor sa extinda gama de bunuri, servicii si activitati care pot fi impozitate, pentru a aduce venituri suplimentare. Concomitent, incep sa fie retrase facilitatile fiscale acordate in timpul recesiunii pentru a sustine economia si pentru a incuraja consumatorii sa cumpere.

Situatia in Romania

Cota standard a TVA aplicabila in prezent in Romania, de 24%, este una dintre cele mai ridicate nu doar in regiune, ci si in intreaga lume. Tara noastra se afla in top 10 global in ce priveste nivelul cotei standard de TVA, Ungaria fiind „campioana”, cu o cota de 27%. Chiar si reducerea cotei standard la 20%, incepand cu 1 ianuarie 2016, ne situeaza in prima cincime a clasamentului global. La polul opus, cota unica de impozit pe profit, respectiv impozit pe venit, de 16%, plaseaza Romania in grupul tarilor cu cel mai redus nivel de impozitare, in ultima cincime a clasamentului. In cazul impozitului pe venit, cota de la noi reprezinta mai putin de jumatate din media UE (37,94%), respectiv din cea europeana (32,19%). In ce priveste contributiile sociale obligatorii, dupa reducerea de cinci puncte procentuale din 2014, contributiile datorate in Romania de angajator (23,45%) se incadreaza in media europeana (23-24%), in timp ce contributiile datorate de angajat (16,5%) sunt printre cele mai ridicate din Europa, unde media este de 13%.

Tendinte la nivel global

Potrivit KPMG, la nivel global au crescut asteptarile cetatenilor de la sistemele de securitate sociala oferite de stat, dar bunastarea sociala este costisitoare. Majorarea impozitelor pe profit sau venit este dificila, deoarece  companiile si persoanele fizice pot cu usurinta sa-si declare castigurile in paradisuri fiscale. Guvernele sunt nevoite sa gaseasca alte cai de a-si mari veniturile, iar la nivel global se observa o tendinta de crestere a cotelor de contributii de asigurari sociale. Aceste cote sunt acum la maximul ultimilor sapte ani, iar perspectivele nu sunt optimiste.

author avatar
Arpad Dobre
811 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger