Fermierii au anunțat că seceta a calamitat încă două culturi, de porumb și floarea soarelui, preconizând, astfel, un an dezastruos pentru agricultură. Consecințele se vor vedea chiar din toamnă, când prețurile la produsele agroalimentare vor exploda.
După ce grâul a fost calamitat de secetă în proporție de aproape 60%, porumbul și floarea soarelui au fost și ele compromise. Fermierii susțin că cele două culturi vor fi calamitate într-o proporție covârșitoare, compromițând, astfel, întregul an agricol. Lipsa de reacție din ultimele luni a Ministerului Agriculturii, care a tot inventariat și para-inventariat suprafețele distruse, i-a lăsat pe producători fără banii de despăgubiri, cu care ar fi putut să reînsămânțeze suprafețele distruse de secetă.
Mai mult, după marea inventariere a comisiilor, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunță că fermierii trebuie să mai depună alte declarații, lungind nepermis de mult perioada de începere a acordării sumelor. Totodată, sumele anunțate sunt extrem de mici, acestea acoperind doar 25% din cheltuielile făcute de fermieri. ”Asta nu am înțeles. A venit comisia, la cererea Ministerului Agriculturii, a întocmit un proces verbal, iar acum spun să facem cereri. Ce cerere să fac? Au făcut procesul verbal și m-au luat în evidență și acum de ce trebuie să fac cerere din nou?În plus, la un hectar de grâu investești 3.000-4.000 de lei, iar ei ne despăgubesc cu 925 de lei, o valoare mult mai mică decât în anii anteriori.Iar asta se întâmplă în condițiile în care, la întocmirea bugetului pe 2020, Ministerul Agriculturii a renunțat la 800 de milioane de euro în favoarea altor instituții.
Și acum depinde când ne dau și banii aceștia, că în septembrie este târziu să mai cultivi rapiță, iar la sfârșitul lui septembrie este prea târziu și pentru cultura de grâu. Acum vine și un alt prăpăd din urmă, seceta pe culturile de primăvară. Sunt suprafețe foarte mari în România de floarea soarelui și porumb care suferă deja de o secetă cruntă. Va fi un an dezastru, vă dați seama ce efect economic va avea dacă sunt în pericol și culturile de porumb și de floarea soarelui”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, fostul președinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.
Ministerul Agriculturii nu se grăbește
Deși admite caracterul de urgență al acordării ajutorului de stat pentru compensarea pagubelor produse de secetă, Ministerul Agriculturii nu face decât să tragă de timp. Astfel, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, fermierii păgubiți de secetă vor fi obligați să depună o cerere pentru despăgubire până la data de 14 august. Ulterior, centrele județene ale APIA vor verifica și vor stabili sumele și beneficiarii și vor transmite la APIA situația centralizatoare cu beneficiarii eligibili. APIA va întocmi și va transmite Ministerului Agriculturii situația centralizatoare cu sumele aferente ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli.
La rândul lui, Ministerul Agriculturii va transmite Ministerului de Finanțe cererea de deschidere a creditelor bugetare însoțită de situația centralizatoare, minister care va trebui să aprobe deschiderea creditelor bugetare. După aprobarea de către Ministerul de Finanțe, Ministerul Agriculturii va deschide și va repartiza credite bugetare APIA, care, la rândul său, va repartiza credite bugetare centrelor județene. În final, când va fi acest final nimeni nu știe, centrele județene APIA vor vira sumele în conturile beneficiarilor.