Peste 350.000 de contracte de credit ale românilor, ale căror rate au fost suspendate, urmează să intre în executare silită. Situația financiară a românilor este mult mai gravă decât la începutul stării de urgență, cei mai mulți fiind plătiți parțial, prin șomaj tehnic, sau, pur și simplu, rămași fără loc de muncă, atrage atenția avocatul prof. Gheorghe Piperea.
Numărul șomerilor din țara noastră va ajunge, în scurt timp, la peste 1,5 milioane, în condițiile în care falimentele firmelor se țin lanț. Prima consecință va fi imposibilitatea achitării ratelor suspendate, fapt care va aduce executări silite și evacuări din locuințe ale debitorilor, avertizează avocatul Gheorghe Piperea. ”La data de 31 decembrie expiră acele nouă luni de zile pe care le-au acordat ca încetare a efectelor contractelor persoanelor fizice cu băncile. În secunda doi, acele credite vor fi executate silit, fiind declarate ca scadente anticipat.
În mod evident, ratele care ar urma să fie plătite vor conține și dobânzile din perioada aceasta de nouă luni de zile, ceea ce înseamnă că sunt mai mari. Asta în condițiile în care, în privința debitorilor, nu s-a întâmplat nimic bun, dimpotrivă, în proporție foarte, foarte ridicată, oamenii aceia vor fi ori cu salariile înjumătățite, pentru că sunt sau au fost în șomaj tehnic, ori fără salarii, pentru că între timp, întreprinderile la care lucrau au dat faliment. Iar falimentele vor fi extrem de multe”, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea. Acesta susține că vor urma foarte multe executări silite și evacuări din locuințe, fapt care va genera și foarte multe probleme sociale.
Firmele își închid porțile
Potrivit statisticilor, în ultimele două luni, în România, numărul insolvențelor s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai lovit sector a fost, fără îndoială, HoReCa, măsurile restrictive fiind menținute exagerat de mult de către Guvern. Fără veniturile importante care ar fi trebuit obținute în perioada de vară, domeniul restaurantelor și cafenelelor nu va putea supraviețui. ”Încă de acum patru luni zile s-a preconizat că vor intra în faliment circa 200.000 de societăți, dar eu cred că numărul va fi mult mai mare. Falimentele vor veni pe parcurs, pe măsură ce băncile vor începe să execute silit IMM-urile. Plus că firmele sunt în pericol și din perspectiva Fiscului, care va începe executările silite din 25 octombrie. Acum s-a anunțat, spre exemplu, că sunt foarte probabile încă 500.000 de concedieri, care se adaugă celor un milion de concedieri din ultimele șase luni”, ne-a precizat avocatul prof. Gheorghe Piperea.
Băncile se clatină
Concedierile și falimentele vor avea consecințe directe și asupra băncilor, pentru că numărul clienților acestora se va înjumătăți. Din patru milioane de clienți pe care îi au băncile în momentul de față, ar putea rămâne cu vreo două, ne spune av.prof. Gheorghe Piperea. ”Oricâte programe de susținere a băncilor ar aplica ministrul Cîțu, tot nu se va putea ajunge la nimic bun pentru bănci. Așadar, cele 2,8 miliarde de lei profit în semestrul I al acestui an ar putea fi și ultimul din anii următori. Din 2021, lucrurile se vor schimba în mod categoric, pentru că vor mai rezista foarte puține bănci și este de așteptat să se producă fuziuni și cumpărări pe nimic ale băncilor mici. Grav este că noi nu mai avem de unde să ne împrumutăm, pentru că domnul acesta, Cîțu, a făcut împrumuturi de vreo 105-110 miliarde de lei și nu se știe ce-a făcut cu ei, a făcut praf deficitul bugetar, a făcut praf gradul de îndatorare. Mai mult decât atât, a făcut aceste împrumuturi în baza convingerii prostești că vor veni cei 80 de miliarde de euro de la UE și că vor veni imediat. Deocamdată, însă, Parlamentul European a respins planul celor 27 de șefi de state de finanțare pe motiv de Covid. Dacă totuși va fi aprobat, banii ăia nu intră imediat și nici gratuit. Așadar cine și-a făcut calcule că vin bani de la UE este un supernaiv”, a mai afirmat av.prof.Gheorghe Piperea.
„Dupa decembrie 1989 poporului roman i s-a deschis calea istorica spre suveranitate si la autodeterminare totala, dar aceste deziderate nu se pot realiza din cauza INCOMPETENTEI si IMORALITATII datorate proprilor nostri romani semidocti, submediocri, incompetenti (paranoici) care se vor, prin autoimpunere a se autointitula elite sau “genii” politice sau publice precum si a coruptiei generalizate care stapineste Romania si este prezenta in toate domeniile vietii sale (invatamint, sanatate, administratie, justitie, etc.)
In perioada postcomunista politicile de protectie sociala au avut un caracter formal deoarece membrii asa zisei elite politice (pilosii, tupeistii si excrocii) n-au avut nevoie de asemenea programe pentru ca acolitii lor au beneficiat de relatiile clientelare si au fost incadrati in mod discretionar ca functionari la institutiile bugetare sau la firmele sustinute politic, afectind astfel atit bunul mers al administratiei publice cat si dezvoltarea mecanismelor naturale ale unei economii eficiente;
– Initial reglementarile pentru organizarea si functionarea SINDICATELOR prevedeau ca aceleasi functii de conducere ale unei organizatii pot fi ocupate doar de doua ori cate patru ani (in total opt ani) de catre aceeasi candidati, ulterior legea a fost modificata “curveste” de Parlament, fara just temei, ajungindu-se astfel la situatia actuala in care unii lideri au ajuns la stadiu de “dictatori nord – coreeni” sau de cei mai tari “nababi” in triburile lor. Situatia existenta genereaza mai mult rau decat bine atat societatii cat si sindicalistilor. In acest mod au fost spulberate premizele evolutiei pozitive a miscarii sindicale din Romania, in schimbul contribuiri acesteia la amplificarea si diversificarea formelor de manifestare a imoralitatii sau coruptiei in societatea romaneasca, uni lideri ajungand sa aiba statut de sef al mafiei iar altii in penitenciare.
Liderii de sindicat sau elite ale societatii civile liftati in sfera politica, ajunsi parlamentari ori printre guvernanti au uitat de unde au plecat si s-au transformat si ei din mici crocodili in mari rechini (capi de mafii) abandonand colectivitatea de unde au fost propulsati si toti sunt acum prinsi in capcana santajului mafiotilor din sistemul national al coruptilor.
“Solidaritatea” ca valoare umana, in Romania, nu se poate manifesta ca o unitate strânsă, bazată pe comunitatea de interese, de sentimente, de idei si spirit de întelegere. Aceasta are doua valente una pentru categoria “jecmanitilor” si este invocata de clasa politica numai atunci cand puterea decide unilateral ca o majoritate a populatiei urmeaza ori si-a pierdut unele drepturi. A doua valenta a solidaritatii se adreseaza clasei privilegiatilor (jecmanitorilor), din care fac parte obligatoriu factorii puterii si se refera la sporirea propriilor avantaje, facilitati si libertati pentru comiterea de atrocitati. CLASA de MIJOC pilonul de baza, ce ar putea asigura satabilitatea oricarei societati, exista numai in mintea unor visatori, deoarece in realitate ea lipseste cu desavarsire din Romania tot datorita infantilismului politic.
Solidaritate intre privilegiati si celelalte categorii sociale nu se va putea realiza nociodata deoarece trufia, dusmania, incultura si lipsa de civilizatie sunt intretinute politic si nu infatiseaza decat “raporturi sau relatii ce ar putea exista intre lup si miel”. Ioan PUSCASU
Asta se si dorește, cumpărarea pe nimic a României. Iar acest guvern pune umărul pentru împingerea in prapastie a tării. Daca as fi cetățean al Belarus azi si as cunoaște adevarul, m as îndoi total de ajutorul ue si a eliberării tării de lucasenko pentru a face loc unei conduceri vândute multinaționalelor
așa e cu belarus. Chiar mă gândeam când își bagă coada ăștia și în belarus, al cărui președinte nu dă doi bani pe pandemia lor. iată că au aranjat ei ceva, din păcate…
Stiam ca vor asta….sa nu mai existe picior de roman in Romania….O ! Doamne ai grija de noi bunule….nu ne parasi Parinte bun…trazneste i odata pe ticalosi si scapa ne de ei Parinte bun….Doamne ajuta ne !
Domnu Ene Constanta,ce sa na mai ajute Dumnezeu.Am ajuns in situatia de fata tot din cauza,vorba lui Lapusneanu,”prosti da’ multi”,adica de-ai dracu’ si de prosti ce suntem multi dintre noi.Dar sa fim „optimisti”,Cocotatul la varful Statului,ne-a „desenat” „Romania moderna” dupa cum s-a jurat Catu la Clubul diplomatilor”, „Romania Stat de drept” dupa cum afirma Cocotatul la Bruxeles,urmeaza „Romania educata” dar va mai dura pana vor muta WC-urile din fundul curtii scolii,mai la strada. Iar de scapat de ei nici vorba.Dumneata nu vezi cum cresc in sondajele facute tot de ei ? Si mai e si prostia de care vorbeam,cunosc cateva capete seci,care de-abia isi duc traiul cu o amarata de pensie,si care in loc sa-i injure le da dreptate,” nu e bani mama,nu vezi ca nu are Tara bani?”.Mai zi ceva.