AcasăRecomandariUn fost bancher dezvaluie cum au fost jecmaniti romanii cu credite

Un fost bancher dezvaluie cum au fost jecmaniti romanii cu credite

Bancherii au un nou motiv de ingrijorare, pe langa legea falimentului personal si conversia in lei a creditelor in valuta. Un fost sef de sucursala a unei banci din Top 5 a dezvaluit cum erau amagiti, mintiti si, in final, jecmaniti clientii la acordarea de imprumuturi in franci elvetieni.

Seful Asociatiei Parakletos, avocatul Gheorghe Piperea, asteapta noi adeziuni din partea clientilor tepuiti de banci

Asociatia Parakletos, infiintata de avocatul Gheorghe Piperea cu scopul de a proteja interesele consumatorilor de credite, a dat o noua lovitura bancilor, dupa zecile de procese castigate de clienti in urma denuntarii clauzelor abuzive. Un membru al asociatiei, Ionut Dragomirescu, fost sef de sucursala al unei banci din Top 5 (in care se afla, in ordinea marimii dupa active, BCR, BRD Societe Generale, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank si CEC Bank), a facut dezvaluiri uluitoare referitoare la practicile utilizate in relatia cu persoanele care solicitau un credit in franci elvetieni. Chiar si Dragomirescu a avut de suferit de pe urma acestor clauze, moment in care a decis sa devina „haiduc” si sa denunte jecmanirea clientilor.

Clienti amagiti si mintiti

Dragomirescu sustine ca francul elvetian, vedeta creditelor din anii 2007-2008, a beneficiat de publicitate pe toate drumurile, fiind prezentata ca o moneda sigura, stabila si ieftina. Pe de alta parte, consilierii de credite treceau pur si simplu sub tacere riscul valutar la care erau expusi clientii, iar comisionul de risc era „ingropat” in rata lunara. Si fiindca tot veni vorba de rate, solicitantii nu erau informati asupra diferentelor dintre comisionul lunar si cel anual, dar li se prezenta creditul in franci francezi ca singurul pentru care se puteau califica si li se inducea ideea ca nu au suficiente venituri pentru un imprumut in euro sau in lei. Dragomirescu a precizat ca solicitantilor li se prezenta o cifra, de exemplu 0,22, fara sa stie ca acel comision lunar insemna inca 2,64% pe an. La randul sau, analistul Dan Popa sustine pe blogul sau ca in unele banci  – si nu e vorba de Volksbank! – clientilor li se cer comisioane de 200% din valoarea bonusurilor ce vor fi impartite proportional intre toti angajatii care au concurat la semnarea contractului de credit.

 

author avatar
Arpad Dobre
1.829 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger