Cauta

Uluitor! Gazele de import, mai ieftine decat cele autohtone!

Gerul din ultima saptamana a dus la majorarea notabila a consumului de gaze, astfel ca Romania a fost nevoita sa le importe din Rusia. Remarcabil e faptul ca, desi livrarile au fost efectuate in varf de consum, pretul gazelor rusesti a fost mai mic decat al celor autohtone.

Iulian Iancu sustine ca in Marea Neagra sunt estimate rezerve de gaze de 100 de miliarde de metri cubi

Presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, s-a aratat mirat de situatia ivita pe piata regionala a gazului. „Zilele trecute, cand a fost ger, am avut o surpriza foarte mare sa constat ca am importat cinci milioane de metri cubi de gaze pe zi, in varf de consum, la un pret sub cel de productie interna, fata de 530 de dolari pe mia de metri cubi, cat plateam pe vremuri”, a spus Iancu. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a afirmat, recent ca romanii au consumat in aceasta saptamana geroasa 62 de milioane de metri cubi de gaze pe zi, in conditiile in care, intr-o zi normala de iarna, consumul se situeaza in jurul valorii de 50 de milioane de metri cubi/zi. Iancu nu a precizat la ce pret a importat Romania gazele in aceasta luna, insa putem estima ca a fost mai mic decat in luna septembrie 2015 (de cand dateaza cel mai „recent” rapprt al autoritatilor din domeniu), cand  a fost de 258 de dolari pe mia de metri cubi sau 93 de lei pe MWh, atunci fiind cu doar 15% mai mare decat cel de productie interna. Asadar, in aceasta luna am importat gaze rusesti sub 258 de dolari pe mia de metri cubi, si acest pret e posibil sa scada in urmatorii ani.

Rezerve uriase in Marea Neagra

Iancu a amintit, ieri, ca firma americana ExxonMobil a investit 1,3 miliarde de euro pentru explorarile din Marea Neagra, descoperind rezerve foarte mari de gaze. „Nimeni pe lumea asta nu ar duce la capat un astfel de program de investitii daca nu ar fi confirmat deja potentialul acelei zone, unde se estimeaza peste 100 de miliarde de metri cubi”, a spus Iancu. El a mentionat ca, in cadrul discutiilor de la summitul COP 21 de la Paris, participantii au indicat gazul natural drept combustibil al viitorului. „Ca element de noutate, discutiile de la Paris impun un plan de actiune, in cadrul caruia marii perdanti sunt carbunele si petrolul, iar regele resurselor devine gazul natural”, a spus Iancu.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version