AcasăCORONAVIRUSUltimele scenarii ale Covid-19: Virusul va dispărea într-un an

Ultimele scenarii ale Covid-19: Virusul va dispărea într-un an

Covdi-19 ar putea să supraviețuiască doar un an, ca și SARS, cu care seamănă enorm de mult

Pentru că se aseamănă în proporție de 80% cu virusul SARS, Covid-19 ar putea dispărea și el într-un an de zile, susțin epidemiologii. Totodată, preconizatul val doi al noului coronavirus în România va fi, cel mai probabil, unul foarte slab, pe fondul imunizării unei părți a populației.

Covid-19 ar putea dispărea într-un an de zile, dacă se va comporta precum virusul SARS, cu care seamănă într-o proporție covârșitoare, susțin epidemiologii. ”S-a spus inițial că evoluția Covid-19 va dura doi ani, pornindu-se de la premisa că în această perioadă mai mult de 70% din populație se va imuniza natural sau prin vaccinare, dacă va apărea un vaccin. La virusul gripal sunt înregistrate anual modificări antigenice și atunci este necesară vaccinarea în fiecare an. SARS-Cov-2 nu știu dacă va avea astfel de variații antigenice, pentru că, dacă va avea, trecerea prin boală nu va da protecție și vaccinul va trebui făcut, la fel ca și în cazul gripei, în fiecare an. În 2003, când a apărut SARS, a evoluat un an de zile și după aceea a dispărut. SARS-Cov-2 este foarte apropiat de SARS, având 80% similitudine la caracteristici, deci, dacă suntem optimiști, am putea spera că și Covid-19 va dispărea, sau își va atenua foarte mult agresivitatea, într-un an de zile. Deocamdată însă nu putem sta liniștiți până nu va apărea un vaccin și un protocol terapeutic eficient, pentru că în acest moment nu avem nici una, nici alta. Probabil un vaccin va fi disponibil pe la începutul anului viitor, pentru că este de muncă la punerea la punct a unui preparat vaccinal. Uneori durează și 10 ani să pui la punct un vaccin sigur”, ne-a declarat prof.dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie și șefa Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătății.

Valul doi, mult mai slab

Creșterea numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus de ieri nu este deloc îngrijorătoare pentru epidemiologi. În primul rând, este vorba și de un număr mai mare de testări, iar în al doilea rând este foarte posibil să fie vorba despre asimptomatici, spun aceștia. Din păcate, Grupul de Comunicare Strategică nu raportează astfel de informații, probabil pentru a se induce teama că românii depistați cu Covid-19 sunt toți simptomatici și în stare gravă. Totodată, reapariția Covid-19 în sezonul rece nu va mai crea probleme atât de mari ca în primăvara acestui an, susțin epidemiologii. ”Valul doi are o probabilitate mare să apară, în ideea în care va apărea o descreștere a numărului de cazuri în lunile de vară. Este totuși un virus respirator și, ca și o caracteristică a acestor virursuri, în sezonul de iarnă probabilitatea ca numărul de cazuri să crească este destul de mare. Și atunci când vom intra în sezonul epidemic de gripă probabil vom avea și Covid-19. Însă valul doi la Covid-19 nu va mai întâlni o populație așa de neprotejată ca la valul unu, când imunizarea era zero. Când va reveni în sezonul rece, un procent din populație va fi deja imunizat, plecând pe ipoteza că nu-și va schimba profilul genetic. Și atunci acest val doi al noului coronavirus nu va mai fi atât de agresiv”, ne-a declarat prof.dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.