AcasăRecomandariUE s-a sucit si nu mai este de acord cu rambursarea taxei...

UE s-a sucit si nu mai este de acord cu rambursarea taxei de poluare

Taxa de poluare legiferata in 2008 a generat un val de procese, unele castigate atat in Romania, cat si ca urmare a deciziilor emise de Curtea de Justitie  Uniunii Europene (CJUE). Acum, acesta institutie s-a sucit si spune ca respinge rambursarea unor taxe incasate pe baza unor reglementari neconforme cu legislatia UE.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene sustine ca nu se poate rambursa o taxa incasata ilegal

Tribunalul Sibiu a adresat recent CJUE o cerere prin care dorea sa clarifice situatia intr-un litigiu intre un cetatean si statul roman. Ilie Nicula cumparase in 2009 un autoturism din Germania si, conform legislatiei in vigoare de atunci (OUG nr. 50/2008), a fost obligat sa plateasca taxa de poluare. Stiind ca ordonanta respectiva contravine legislatiei UE, a dat statul in judecata, pentru a-si recupera banii. Intre timp, OUG nr. 50/2008 a fost anulata, exact din motivul neconcordantei cu legile Uniunii Europene, ulterior fiind adoptata OUG nr. 9/2013, care instituia plata unei alte taxe auto, numita timbru de mediu.

Castig anulat, cauza rejudecata

In 3 mai 2012, Tribunalul Sibiu a admis actiunea introdusa de Nicula impotriva Administratiei Fondului pentru Mediu, beneficiara taxei pe poluare, si a dispus rambursarea taxei respective, pentru motivul ca ea a fost instituita cu incalcarea articolului 110 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene. Instanta a respins insa actiunea fata de Administratia Finantelor Publice a Municipiului Sibiu, colectoarea taxei. In urma recursului formulat impotriva acestei sentinte in fata Curtii de Apel Alba Iulia, aceasta a casat, la 25 ianuarie 2013, aceasta sentinta si a trimis cauza spre rejudecare primei instante. In aceste conditii, Tribunalul Sibiu a „facut” o intrebare la CJUE pe marginea acestei cauze, obtinand un raspuns surprinzator.

Concluzie neasteptata

Magistratii CJUE au analizat cauza, precizand ca un sistem de rambursare precum cel din litigiul lui Necula nu permite exercitarea efectiva a dreptului la rambursarea unei taxe incasate cu incalcarea dreptului UE. „Este necesar sa se concluzioneze ca dreptul Uniunii trebuie interpretat in sensul ca se opune unui sistem de rambursare a unei taxe percepute cu incalcarea dreptului Uniunii precum cel in discutie in litigiul principal”, se arata in hotararea CJUE. Cu alte cuvinte, UE nu mai este de acord cu rambursarea taxelor, deoarece acestea au fost incasate ilegal. Si cu zecile de mii de pagubiti romani cum ramane?

 

author avatar
Arpad Dobre
747 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger