AcasăRecomandariUE: Evaziunea si munca la negru, marile probleme ale Romaniei

UE: Evaziunea si munca la negru, marile probleme ale Romaniei

Mai marii Comisiei Europene fac, de ani buni, recomandari Romaniei, aratand clar pasii necesari pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta economia si societatea romaneasca. De ani buni, autoritatile de la Bucuresti ignora semnalele UE privind evaziunea, munca la negru, precaritatea sistemului de sanatate, de invatamant, furtul fondurilor europene etc.

 

Jose Manuel Barroso avertizeaza ca Romania absoarbe putin si prost fondurile UE

Comisia Europeana a transmis Romaniei un nou set  de constatari privind situatia economico-sociala a tarii noastre, majoritatea avand concluzii negative, la fel ca si in anii trecuti. In consecinta, seful CE, Jose Manuel Barroso a transmis o serie de recomandari – aproximativ aceleasi ca si in 2013 – pentru rezolvarea problemelor.

Teme nefacute

Seful CE a „imbracat” intr-o forma mai putin virulenta nemultumirea UE fata de problemele constatate, insa acestea releva nereguli grave:

–         Frauda fiscala si evaziunea fiscala in domeniul TVA, inclusiv schemele transfrontaliere, accizele, contributiile de asigurari sociale si impozitele pe venit, raman o provocare majora.

–         Sarcina fiscala suportata de persoanele cu venituri salariale mici si medii ramane ridicata si incurajeaza munca nedeclarata si nedeclararea integrala a veniturilor.

–         Romania se confrunta cu riscul falimentului pe termen lung, in special din cauza cheltuielilor legate de imbatranirea populatiei.

–         Utilizarea ineficienta a resurselor si gestionarea defectuoasa cresc riscul nesustenabilitatii bugetare in sectorul sanatatii. Platile informale sunt practicate pe scara larga in sectorul public al sanatatii.

–         In Romania, peste 17 % dintre tineri nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare.

–         Reducerea saraciei ramane o provocare majora.

–         Administratia publica are o capacitate redusa de a elabora si de a pune in aplicare politici, ceea ce afecteaza dezvoltarea globala a tarii, mediul de afaceri si capacitatea de investitii publice.

–         Rata de absorbtie a fondurilor UE ramane una dintre cele mai scazute din UE etc.

Recomandari in van

Avand in vedere aceste probleme, CE recomanda Romaniei (cu slabe sanse de reusita) sa:

–         imbunatateasca activitatea de colectare a impozitelor,

–         accelereze reformele in sectorul sanatatii,

–         asigure cresterea calitatii si a accesului la invatamantul profesional si tehnic si la ucenicii,

–         accelereze absorbtia fondurilor UE.

author avatar
Arpad Dobre
377 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger