AcasăOldUE cere Romaniei anularea impozitului pe economii

UE cere Romaniei anularea impozitului pe economii

Comisia Europeana a prezentat un pachet de masuri care vor deveni obligatorii pentru toate statele membre, una dintre ele vizand anularea directivei care prevedea impozitarea veniturilor din economii. Reprezentantii UE cer, de asemenea, mai multa transparenta fiscala – domeniu in care Romania exceleaza in… discretie – si raportari trimestriale din partea tarilor membre cu privire la modificarea legislatiei din acest domeniu.

Seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cere mai multa transparenta fiscala din partea statelor membre

Comisia Europeana estimeaza ca evaziunea fiscala in randul firmelor priveaza bugetele publice ale statelor membre ale UE de miliarde de euro in fiecare an. De asemenea, ea submineaza repartizarea echitabila a sarcinii intre contribuabili si concurenta loiala intre intreprinderi. Firmele fraudulente profita de complexitatea normelor fiscale si de lipsa de cooperare intre statele membre, pentru a-si transfera profiturile si a-si reduce impozitele. Potrivit  sefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, consolidarea transparentei si a cooperarii este esentiala pentru a combate planificarea fiscala agresiva si practicile fiscale abuzive.

Schimb obligatoriu de informatii

Un element-cheie al pachetului privind transparenta fiscala este schimbul automat de informatii intre statele membre cu privire la deciziile fiscale. Comisia Europeana propune stabilirea unui calendar strict: la fiecare trei luni, autoritatile fiscale nationale vor fi obligate sa trimita un scurt raport tuturor celorlalte state membre cu privire la toate deciziile fiscale transfrontaliere pe care le-au emis. Ulterior, statele membre vor putea sa solicite mai multe detalii cu privire la o anumita decizie.

Multinationalele, in vizor

Comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici, a formulat un avertisment la adresa firmelor care-si plimba profiturile prin tari cu fiscalitate redusa. „Nu mai putem tolera intreprinderile care evita sa-si plateasca impozitele si regimurile care le permit acest lucru. Trebuie sa restabilim legatura dintre locul in care firmele isi obtin profiturile si locul in care sunt impozitate”, a spus Moscovici, tintind, practic, spre multinationalele care produc in UE si platesc impozit pe profit in paradisuri fiscale.

Directiva abrogata

Comisia propune abrogarea directivei privind impozitarea veniturilor din economii, deoarece acest text este depasit. UE a adoptat intre timp o legislatie mai ambitioasa, care impune un domeniu de aplicare cat mai larg pentru schimbul automat de informatii privind conturile financiare, inclusiv veniturile din economii.

author avatar
Arpad Dobre
1.433 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger