AcasăRecomandariTurcia a votat: NU progresismului, NU globalismului, NU vrăjelilor americane!

Turcia a votat: NU progresismului, NU globalismului, NU vrăjelilor americane!

Turcia a votat: NU progresismului, NU globalismului, NU vrăjelilor americane!(sursa foto: Twitter/ Kiran khan)

Scorul 49,51% – 44,88%, după prima etapă a alegerilor prezidențiale, a fost unul mincinos. În realitate, Recep Tayyip Erdogan l-a spulberat pe Kemal Kilicdaroglu încă din 14 mai, dar „Sultanul” a vrut să umilească Occidentul și a doua oară. Politician cu experiență, liderul turc a arătat Vestului potrivnic că poporul e cu el și nu are nevoie să rezolve din pix, ca Băsescu în 2009, un infim procent de 0,49%, adică, o căciulă de voturi, cât i-ar fi fost suficient să câștige din primul tur.

Susținător al „democrației mature”, sintagmă atât de des molfăită pe la CNN, Erdogan a preferat să întindă timpul intrigii politice cu încă două săptămâni. În principiu, ce l-ar fi putut zori pe liderul de neînlocuit al Turciei, aflat la putere de 20 de ani? Nimic, exact, iar acum RTE pășește spre al treilea deceniu, o confirmare că doctrina erdoganistă și-a câștigat pagina în istoria națiunii turce.

Rolul lui Erdogan în istoria Turciei

În politică, adesea se spune că o lungă perioadă de guvernare nu se poate lăuda cu evenimente semnificative care pot schimba valul sau pot face schimbări decisive (fatale). În schimb, istoria recunoaște evenimentele de scurtă durată ca având un impact semnificativ asupra drumului viitor. Ei bine, alegerile prezidențiale din Turcia ne-au amintit de această analogie.

Erdogan a schimbat rolul și poziția Turciei în afacerile regionale și globale și s-a dovedit a fi un jucător mai bun la masa „greilor” decât anticipau mulți. Pariurile sale au ieșit câștigătioare, fiind  justificate de timp. Da, Turcia se confruntă azi cu o criză economică, dar ce altă mare țară de pe glob este ferită de aceste crize? Cine a reușit să le evite, dintre puterile planetei, și noi nu am aflat?! SUA încă nu a scăpat de „ștreangul” deficitului bugetar, iar China abia ce a ieșit dintr-un impas economic care a însemnat trei ani de stagnare. De UE, nici nu mai pomenim, că și-a bătut singură cuie-n coșciug; și pe alea, le-a cumpărat de la americani!

„Sultanul”, evaluând situația pe scena internațională în felul său, a văzut că a sosit momentul ca Turcia să treacă la un nou nivel – de la un stat regional la o putere supra-regională. În același timp, și-a dat seama că șansele de reușită, într-o politică externă astăzi atât de volatilă, trebuie susținute de o independență economică relativă, dar stabilă. Cu acest mesaj suveranist a ieșit în fața electoratului și a câștigat.

Turcia, azi, văzută așa cum este

Având în vedere deficitul de resurse naturale (în special, resursele energetice limitate ale Turciei), e clar că liderul de la Ankara nu a avut și nici nu va avea o sarcină ușoară să obțină ce și-a propus. Însă, situația externă favorabilă apărută după izbucnirea conflictului din Ucraina și perspectiva de a discuta de pe picior de egalitate atât cu Moscova, cât și cu Washingtonul i-a permis lui Erdogan să tragă de plapuma negocierilor cât de mult a dorit.

Pentru a duce țara acolo unde și-a propus, RTE construiește un nou model economic de parteneriat pragmatic cu toate centrele și piețele globale (fie că vorbim de Europa, SUA, Rusia sau China). Rezultatul – dividendele și proiectele economice evidente, noile comunicări și tranzitul comercial, rolul tot mai mare jucat de Turcia în mediul politic și de afaceri global, formarea bazelor unui pol al popoarelor turce cu Istanbul drept lider.


Drept urmare, Turcia a ajuns azi în poziția în care nu mai stă în așteptarea perpetuă a următoarelor ajutoare financiare (dar și de altă natură, adică militare) de la aliatul America. Azi, Turcia nu își mai face iluzii privind integrarea în UE și nu mai așteaptă noi decizii luate de Bruxelles cu privire la această problemă. În schimb, astăzi, Turcia a devenit o țară care, prin parteneriatele cu alți actori mondiali (grupul BRICS), a atins un nivel ridicat de independență economică și politică, are modalități de a compensa armele occidentale (a cumpărat temutul sistem antiaerian rusesc S-400) și, încet și constant, formează o piață comună a națiunilor turce, cu leadership-ul la Ankara.

Când Erdogan a câștigat detașat în primul tur Istanbulul, era clar ce urmează a se întâmpla în 28 mai. De regulă, soarta revoluțiilor de catifea și a loviturilor de stat (SUA, specialitatea casei) se decide în capitală și în marile orașe, în timp ce periferia urmează „Centrul”. Acolo s-a câștigat, la Istanbul, tot ce a urmat după a fost, cum spuneam, dorința „Sultanului” să umilească Occidentul și a doua oară.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.805 afisari

39 COMENTARII

  1. articol corect cu o mentiune totusi , basescu nu a castigat cu un procent minuscul ci a avut milioane de voturi impotriva , asta s-a vazut la referendum . milioanele de voturi contra s-au transformat in voturi pro de sts , intrebati-l pe g-al Opris ca va da amanunte .

  2. Nicholas , Turcia e divizata , cu o economie prabusita si un viitor incert . Sultanul va avea un mandat complicat , nu se simte deloc confortabil cu o opozitie de 48 % din electorat .

    • Vezi-ti de pacatele tale si nu mai da tu sfaturi lui Nicholas , si nu mai duce tu grija sultanului , sau nu stii ca , prostul moare de grija altuia ….

    • Daca TTurcia e divizata si cu economie prabusita, noi sintem fara economie si ca tara in faliment nedeclarat! Ne conduc strainii cum vor ei, romanii ,poporul nu mai au nici un cuvant de spus in politica Romaniei interna si externa.

  3. TURCIA MODERNA E FULL DE FIRME AMERICANE/EUROPENE….UITE CATEVA FORD,CHRYSLER,MERCEDES,ADICA TOT CE E MAI CUNOSCUT..PLUS ASIATICE-TOYOTA SI ALTII
    AFACERILE ASTEA VOR MERGE IN CONTINUARE FARA PROBLEME..DE ACOLO VIN BANII//AFACERISTII NU PREA SUNT CURIOSI CINE E LA PUTERE AU RELATII CU TOTI

  4. Pentru cei care scuipa balele urii le spun ca alegerile din Turcia REPREZINT PRIMUL MARE REPER AL PRABUSIRII SUA.
    Turcia are tot viitorul ininte si va inflori tot mai mult, fara a avea in conducere partidul masonului ataturk, creatie a ”occidentului” imperialist pentru a tine Turcia in sbdezvoltare.
    Dl Erdogan a pus capat acelei epoci negre, inclusiv prin transformarea Armatei turce intr-o institutie in slujba statului turc, pina atunci aceasta fiind instrumentul americanilor si englezilor indreptat numai spre prezervarea intereselor straine.
    La fel este in Romania si trebuie luat exemplul Turciei, la alegerile din 2024.
    Luati exemplut Turciei si treziti-va !!!

    • În România nu se va întâmpla asta niciodată, pentru simplul motiv că România nu mai există decât ca o pată pe hartă.

  5. Respect pentru Erdogan si mult succes in politica si economia Turciei ,un mare patriot ,care a inteles ca occidentul este o vrajeala si este in prapastie ,normal ca bulani ,drogatii ,pedofilii si alte resturi umane occidentale sint impotriva acestui mare presedinte ,Felicitari poporului turc care nu au pus botul la propaganda Diavolului drogat si pedofil si la gunoi cu fatalaii impostori care conduc colonia amerloca RO

  6. Turcia , o tara divizata , coruptie si o economie cu mari probleme . Gonul Tal , autoarea unei carti despre Erdogan : ” Atunci cand autocratii se confrunta cu un context intern instabil , EI MARESC REPRESIUNEA . Am ajuns la un punct in care Erdogan a subminat drepturiile si institutiile intr-o asemenea masura incat nu mai putem numi Turcia O DEMOCRATIE „

  7. Un dictator a castigat pentru pacea tarii sale, iar ala mare democrat de tintea subordonarea Turciei a fost blocat, dar invinsii vor trece la alt plan, ce stiu ei mai bine sa faca asa clandestin si destabilizator- deci acolo trebuie neaparat sa castige „dictatorul” ca sa nu piarda poporul turc pacea! Vremuri grele, la unii speciali supusi rau sunt multe lacrimi indarjite…

  8. Dacă Erdogan e dictator, atunci de ce vă duceți vara in concedii in Turcia?…
    Turcia a fost, este și va fi o mare putere….indiferent cine va conduce țara!…
    Felicitări Excelenței Sale Președintele Turciei!…
    Felicitări poporului turc ,pentru că a știut ce să voteze!…

  9. „De UE, nici nu mai pomenim, că și-a bătut singură cuie-n coșciug; și pe alea, le-a cumpărat de la americani!”
    Superb.

    • Felicitari Turcia , bravo Turcia , o sa facem schimburi economice infloritoare . Noi , mancurtii din Transnistria , va vom livra , fara numar , borcane de stevie contra baclava . Felicitari poporului turc ca a stiut ce sa voteze !…

    • @Anonim 2023-05-29 14:03 14:03:08 = Anonim 2023-05-29 11:54 11:54:44 = Anonim 2023-05-29 13:16 13:16:37 SAU NU….INTRI PE PAGINA DIN ORA IN ORA….ROTOR…GRADIENT…DIVERGENTA…JIGODII DE DISCORDII DIVERGENTE….OARE UNDE SUNT CRESCUTE…UNDE FAC ELE „FETITZELE”….”SCOALA DE PSIHOLOGIE”….

    • ASA E LA MENOPAUZA…LA BATRANETE…E CA MOARTEA…
      a.Sursa aici-https: //www.national.ro/dezvaluiri/hellvig-pleaca-doamna-coldea-facuta-general-791378.html
      Acum Presa zice de tanti asta urmatoarele:
      b.”Soția prim-adjunctului șefului SRI lucrează în SRI din 1996, an în care a absolvit Facultatea de Psihosociologie din cadrul Institutului Național de Informații, actuala Academie Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV). Potrivit CV-ului său, în 2008 a devenit șefa Structurii de Psihologie a SRI, iar din 2009 conduce Centrul de Psihologie al SRI.”
      Sursa:https: //pressone.ro/primele-doamne-ale-prim-adjunctilor-mutare-strategica-de-la-sri-la-snspa/
      c.”Astfel, Dorina Coldea a realizat venituri de 82 362 de RON, în urma activității din cadrul SRI, dar acesta a mai are două salarii și din activității didactice: 10 120 RON, în urma cursurilor susținute la Academia Națională de Informații și 4 083 de RON de la SNSPA, potrivit declarației de avere pe care Florian Coldea a depus-o în 2014. Potrivit datelor din cv-ul său disponibil pe site-ul Facultății de Comunicare și Relații Publice (SNSPA), Dorina Coldea este absolventă a Facultății de Psihosociologie, Institutul Național de Informații, dar și doctor în psihologie- Facultatea de Psihologie și Știintele Educației, Universitatea Babes-Bolyai.”
      Sursa:https: //www.realitatea.net/stiri/politica/florian-coldea-detaliile-ne-tiute-din-declara-ia-de-avere-a-adjunctului-sri_5dcc91f7406af85273cffe9a
      d.SOTIA LUI COLDEA, ANCHETATA-SOTII COLDEA HOTARAU CINE INTRA IN SRI B1 302 K de abonați
      Sursa:https: //www.youtube.com/watch?v=qzKYpATbwjQ

  10. Prima Doamna a Republicii Turce s-a imbracat intotdeauna ca o doamna. E una dintre putzinele. Daca noi, Crestinii Fundamentalisti am ajuns sa tinem cu Turcia spune foarte multe…

    Azi Erdogan cistiga, useristii, tefelistii, NATO si UE se-oftica!!!

  11. Bravo turcilor ca au votat un patriot care vrea binele poporului! Doar daca esti orb mai crezi in americani, de fapt este un popor vampirist care suge resursele si bogatiile altor popoare. Cei mai ipocriti, au distrus popoarele din Africa de Nord, Venezuela, Argentina, Iraqul, Afganistanul, fosta Iugoslavie, acum Ucraina un stat creat artificial…. iar lista nu este exhaustica.

      • A fost stict o greseala de redactare, nu era nevoie sa faci observatii, greseli pe care le face oricine atunci cand tasteaza, stimata doamna ” Bodega”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger