AcasăRecomandariTransportul gratuit al elevilor, doar pe hârtie. Firmele nu vor să riște

Transportul gratuit al elevilor, doar pe hârtie. Firmele nu vor să riște

Elevii ar putea fi obligați să suporte cheltuielile de transport

Firmele nu vor ca Guvernul să facă transport gratuit al elevilor pe banii lor. Acestea cer modificarea procedurii de reglementare a decontării transportului gratuit al elevilor spre și dinspre școală, în caz contrar, firmele de transport nu vor mai putea asigura cursele școlare gratuite.

În urma unei modificări legislative operate fără a se respecta principiul transparenței, operatorii de transport rutier sunt puși în situația de a face cursele pentru elevi fără a avea certitudinea că statul va deconta cheltuielile, atrage atenția Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). ”Acest lucru a fost făcut posibil printr-o modificare legislativă făcută în secret de către Guvern. Prevederile Hotărârii de Guvern 435/2020 sunt neclare și interpretabile, în privința valabilității adeverinţelor elevilor, emise de unităţile de învăţământ, pe baza cărora ar trebui să se facă decontul. Pentru a fi legal decontul transportului elevilor, adeverinţele ar trebui să specifice clar faptul că elevii care beneficiză de transport școlar nu pot fi înscriși la unități de învățământ din localitatea de domiciliu, pentru a beneficia de transport gratuit, conform dispozițiilor art. 84 alin. (3) din Legea nr. 1/2011 (Legea Educației). Art. 6 din HG nr. 435/2020 a omis această dispoziție, menționând doar calitatea de elev înmatriculat la unitatea de învăţământ care a emis adeverința. În aceste condiții, operatorul de transport ar putea refuza prestarea serviciilor, neavând certitudinea că își va putea recupera banii de la bugetul statului. Mai mult, conform art. 8, 9 și 10 alin. (3) din HG nr. 435/2020, consiliile judeţene efectuează plata către operatorii de transport pe baza situaţiilor transmise de unitatea de învăţământ şi a facturii primite de la operator – ceea ce înseamnă că se vor putea deconta banii doar în funcţie de prezenţa elevilor la cursuri – ceea ce contravine dispoziţiilor 84 alin. (3) ind. 5 din Lg. nr. 1/2011”, se arată într-un comunicat al COTAR.

”Nu vrem deconturi fictive”

Președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Vasile Ștefănescu, susține că firmele nu vor să se încarce cu deconturi fictive și că hotărârea de guvern trebuie modificată urgent. ”Este un risc pentru noi, că o să ne trezim că nu ne vor da banii. Noi înțelegem, facem transport gratuit cum vrea statul, ne decontăm peste o lună, peste două, peste trei, dar totul este ambiguu în momentul de față. Actul normativ emis de Guvern spune foarte clar că, în cazul în care copilul nu ajunge la școală, mie nu-mi plătește transportul, pentru că directorul școlii nu aprobă acest lucru.

Pe noi nu ne-a chemat nimeni când s-a elaborat această hotărâre de guvern, au dat-o peste noapte. Probabil că ei se pregătesc acum să facă școala on-line și atunci nu o să mai aibă nevoie de transport și pentru luna aceasta, în care o să efectuăm transport gratuit, cine știe când o să ne dea banii. Am solicitat Guvernului o întâlnire ca să discutăm pe această temă, pentru că nu se poate să devenim noi, transportatorii, paznicii copiilor. Nu este posibil să treci în hotărârea de guvern că nu decontezi decât dacă elevul a fost prezent la școală. Păi eu l-am luat, s-a urcat în autobuz, l-am lăsat în stație, mai departe ce vor să facem noi? Și dacă îl duc de mână până în școală intră pe o ușă și iese pe alta. Sunt părinți care își duc cu mașina copiii la școală și când au plecat din fața școlii ies copiii pe poartă”, ne-a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

Ministerul Educației nu este obligat să dea bani

Transportatorii au mai sesizat și a altă anomalie a hotărârii dată de Guvern, aceea că Ministerul Educației nu este obligat să deconteze banii pentru firmele care efectuează transportul gratuit al elevilor. ”Prevederile HG 435/2020 nu impun unităţilor de învăţământ obligativitatea de a plăti facturile emise de operatorii de transport, conform formulării Art. 10, alin. (1) al HG nr. 435/2020. Doar pentru consiliile județene este specificată obligativitatea de a deconta cheltuielile, în cuantum de 50%, la alin. (3). Nu există nicio referire la faptul că unităţile de învăţământ vor efectua plata facturilor şi nici termenul în care se va face decontarea. Nu se înțelege clar nici dacă firmele de transport trebuie să încheie un contract de prestări servicii cu unitățile de învăţământ şi consiliile județene, pentru a putea emite facturile respective”, semnalează Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
395 afisari

1 COMENTARIU

  1. O alta aberatie discriminatorie e declaratia parintelui care trebuie sa demonstreze ca NU mai exista alt liceu in localitatea de domiciliu…ca daca e….aleluia decontare…stai acasa inscris la liceul de 3 lei din comuna ta !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger