AcasăJUSTIȚIETătaru, cercetat de DNA. Cine urmează?

Tătaru, cercetat de DNA. Cine urmează?

Ministrul Tătaru trebuie să răspundă în fața procurorilor DNA

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a intrat în vizorul DNA, după megatunul dat sub paravanul ajutoarelor trimise în Republica Moldova. Afacerea a constat în cumpărarea de către Ministerul Sănătății a unor măști de protecție de la compania din subordine, Unifarm, cu adaosuri de peste 70%. Este de așteptat ca sesizările Curții de Conturi către DNA să vină în cascadă, având în vedere cele 243 de ilegalități descoperite în starea de urgență.

La aproape o lună de la depistarea ilegalităților flagrante comise de instituțiile statului pe perioada stării de urgență, Curtea de Conturi a făcut, în sfârșit, prima sesizare către DNA. Ținta sesizării este chiar ministrul Sănătății, care a patronat o tranzacție stupefiantă, în care ministerul și compania sa au adus pagube uriașe la bugetul de stat. Dacă în celelalte cazuri de achiziții ilegale se poate invoca, cu greu, neștiința, urgența sau prioritatea, în afacerea ajutor pentru Republica Moldova nu putem vorbi decât despre o schemă bine pusă la punct. Suma care s-a aflat în joc, de 16,5 milioane de lei, a fost scoasă din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, iar adaosul de 71% practicat în vânzarea măștilor de către compania Ministerului Sănătății, Unifarm, către Ministerul Sănătății a afectat atât bugetul de stat, cât și Republica Moldova, care a beneficiat de o cantitate redusă de materiale de protecție. Din verificarea efectuată de Curtea de Conturi la Ministerul Sănătății, au rezultat neconcordanțe și nereguli în documentele întocmite aferente acțiunii de ajutor umanitar pentru Republica Moldova, atât în ceea ce privește desfășurarea cronologică a operațiunilor, cât și la încheierea contractului.

Nereguli în lanț

Curtea de Conturi a concluzionat că Ministerul Sănătății nu a monitorizat derularea contractului de achiziție pentru ajutorul umanitar către Republica Moldova, astfel că CN Unifarm SA, entitate aflată sub autoritatea acestuia a achiziționat la prețuri supraestimate de la un furnizor intern care nu avea calitatea de producător, deși compania deținea toate autorizațiile necesare în vederea realizării achizițiilor direct de la producători externi prin importul acestora. ”De asemenea, s-a constatat faptul că CN Unifarm SA a procedat la vânzarea măștilor în cauză către Ministerul Sănătății cu un adaos comercial superior, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de către companie la comercializarea către alți clienți a produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirusîn perioada 15.03-15.05.2020 și cu adaosul de 9,17% practicat de CN Unifarm SA la comercializarea produselor măști FFP2 KN 95 către alți beneficiari, ceea ce a condus la achiziția unor produse la prețuri superioare și la angajamente suplimentare în valoare de 2.875 mii lei”, se arată în raportul Curții de Conturi.

DNA nu se mai autosesizează

Raportul Curții de Conturi, care sintetizează rezultatele controalelor achizițiilor efectuate în perioada stării de urgență, ar trebui să dea de lucru DNA pentru o lungă perioadă de acum încolo. Însă procurorii DNA nu s-au autosesizat, probabil pentru că sunt ocupați să ancheteze niște polițiști care au mâncat gratis de la un restaurant, conform unuia dintre comunicatele instituției. La capitolul nereguli grave în raportul Curții de Conturi a intrat și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu avansuri de zeci de milioane de lei pentru produse nelivrate și zeci de mii de dolari nerecuperați din garanția de bună execuție. Mai mult, potrivit Curții de Conturi, la contractul subsecvent încheiat de IGSU și UPC LTD Korea s-a constatat nerecuperarea de către IGSU a costului de transport aferent cantității de 375.425 de seturi de combinezoane, efectuat de autoritățile publice implicate pentru aducerea în România a produselor contractate, deși transportul tuturor combinezoanelor, în valoare de peste 2 milioane de dolari, era o obligație contractuală în sarcina furnizorului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.484 afisari

7 COMENTARII

  1. Rectific , DNA FACE JOCUL PUTERII DETINUTE , DE MOMENT , DE SOBOLANII ROSII , DUPA 7 DECEMBRIE 2020 , INCEPE DERATIZAREA !

  2. DNA fa-te ca lucrezi.Dar ai grije,de cand s-a instaurat „Guvernul meu”, din Romania a disparut coruptia.Dupa declaratia lul Talpa lata facuta la Bruxeles.Nici nu mai poate fi vorba ce coruptie,l-ati vazut pe Talpa lata sa se indigneze impotriva coruptilor,interlopilor,hotararilor judecatoresti anapoda in favoarea pedofililor,violatorilor,criminalilor care umbla liberi printre noi si comit noi crime ? Acuma „ciocul mic,noi suntem la guvernare”.Mai ales ca este f. multumit de „Guvernul meu,Justitia mea,procurorii mei,politienii mei”.Nu mai verificati usile,portile daca sunt incuiate,oricum talharii intra peste voi.Vise placate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger