AcasăRecomandariStatul roman, obligat sa ramburseze cheltuielile medicale din strainatate

Statul roman, obligat sa ramburseze cheltuielile medicale din strainatate

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis – in urma analizei unui dosar depus de un cetatean roman – ca statul roman trebuie sa ramburseze cheltuielile medicale efectuate in strainatate.

Tratamentele in strainatate trebuie ramursate de stat daca intreventiile medicale nu pot fi efectuate in timp util in Romania

Potrivit CJUE, rambursarea cheltuielilor medicale efectuate in strainatate nu poate fi refuzata atunci cand o lipsa a materialelor medicale de prima necesitate impiedica asiguratul sa beneficieze de tratament spitalicesc in timp util in tara sa. Este si cazul sibiencei Elena Petru, care a mers in Germania pentru a se opera, dar cand a cerut decontarea cheltuielilor in Romania, a fost refuzata.

Costuri

Pacienta suferea de grave afectiuni vasculare a caror evolutie a necesitat internarea intr-un institut de specialitate din Timisoara, unde s-a luat decizia efectuarii unei operatii pe cord deschis. Elena Petru sustine ca lipseau medicamentele si materialele medicale de prima necesitate si ca numarul de paturi era insuficient, iar complexitatea operatiei a determinat-o sa decida efectuarea interventiei in Germania. Ea a cerut Casei asigurari de sanatate sa suporte costurile acestei interventii, dar a fost refuzata, pe motiv ca operatia putea fi fi efectuata intr-un timp rezonabil in Romania. Costul total al interventiei s-a ridicat la aproape 18.000 de euro, iar Elena Petru a cerut, in petitia ei catre CJUE, rambursarea sumei de catre statul roman.

Conditii obligatorii

Curtea i-a dat castig de cauza Elenei Petru, amintind in hotararea data ieri ca dreptul Uniunii impune doua conditii a caror indeplinire face obligatorie eliberarea autorizatiei prealabile de rambursare a cheltuielilor medicale.

–          tratamentul despre care este vorba trebuie sa se numere printre prestatiile prevazute de legislatia statului membru pe teritoriul caruia are resedinta asiguratul social;

–          tratamentul de care asiguratul social intentioneaza sa beneficieze in strainatate nu poate – tinand seama de starea sa actuala de sanatate si de evolutia probabila a bolii sale – sa ii fie acordat in intervalul de timp necesar in mod normal pentru a obtine tratamentul dorit in statul membru de resedinta.

Concluzii

Curtea a statuat ca autorizatia de rambursare solicitata nu poate fi refuzata atunci cand un tratament identic sau care prezinta acelasi grad de eficacitate nu poate fi obtinut in timp util in statul membru al carui rezident este persoana interesata. In concluzia CJUE se mentioneaza ca autorizatia de rambursare a cheltuielilor medicale efectuate in strainatate nu poate fi refuzata atunci cand o lipsa a medicamentelor si a materialelor medicale de prima necesitate impiedica asiguratul social sa beneficieze de tratamentul spitalicesc in timp util in tara de resedinta.

 

author avatar
Arpad Dobre
489 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger