AcasăOldStatul discrimineaza milioane de debitori cu credite in euro

Statul discrimineaza milioane de debitori cu credite in euro

Ca sa nu para ca nu este preocupat de soarta celor 75.000 de debitori cu credite in franci elvetieni, Guvernul a lecturat recent un proiect de act normativ prin care sustine ca vrea sa impuna bancilor un discount de 15% din valoarea imprumuturilor. Actul normativ discrimineaza insa milioane de romani care au credite in euro si care nu vor beneficia de nicio facilitate din partea statului.

Debitorii cu credite in euro vor plati ratele fara discount, deoarece moneda europeana s-a apreciat „doar” cu 42%

Un proiect de hotarare de guvern, menit sa mimeze preocuparea guvenantilor pentru debitorii in franci elvetieni (CHF) protejeaza, de fapt, bancile de un risc de neplata in masa a creditelor in aceasta moneda. Conform  unei statistici cam fluctuante, in Romania ar exista aproximativ 75.000 de debitori ale caror rate in CHF s-au majorat cu peste 50% intr-un interval de cateva zile, ca urmare a unei decizii a  Bancii Centrale a Elvetiei. Dupa ce alte state din regiune au adoptat masuri care sa-i protejeze pe debitori, a venit si randul guvernantilor nostri sa propuna un proiect de lege in acest sens. Problema este ca actul normativ ajuta ( si nu prea) cateva zeci de mii de romani cu credite in CHF, dar discrimineaza milioane de debitori cu imptumuturi in euro.

Discrepanta

Proiectul de lege se refera la conversia in lei a creditelor in valuta, bancile urtmand sa ofere un discount de 15% din din valoarea in lei dupa conversia imprumutului, pe care statul il va garanta in proportie de 50% (in limita sumei de 300.000 de lei). Proiectul include numai valutele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu de la momentul acordarii creditului. Din perioada 2007-2008 (boom-ul creditelor in CHF) pana in prezent, singura valuta care s-a apreciat cu peste 50% este francul elvetian. Acesta a pornit de la o cotatie de 2,2 lei/CHF in vremea aceea, ajungand, ieri, la 4,17 lei/CHF, apreciindu-se cu peste 89,5%. Spre comparatie, moneda europeana, cotata in 2 iulie 2007 cu 3,11 lei/euro, a ajuns, ieri, la 4,44 de lei/euro, deci s-a „invrednicit” cu o crestere de „numai” 42,76%. Drept urmare, peste doua milioane de persoane fizice si firme nu vor putea avea acces la facilitatile gandite de guvernanti pentru doar 75.000 de debitori.

author avatar
Arpad Dobre
750 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger