AcasăCORONAVIRUSSocietatea de Epidemiologie: Covidul, învins de gripă?

Societatea de Epidemiologie: Covidul, învins de gripă?

Din octombrie, nu se va mai ști cine este suspect de gripă și cine este suspect de Covid

Chiar dacă există temeri în acest sens, oamenii de știință nu au habar de ce se va întâmpla la întâlnirea virusului gripal cu noul coronavirus. Cu toate acestea, cel puțin la nivel teoretic, unul dintre cele două virusuri ar putea domina, în detrimentul celuilalt, susțin epidemiologii români, care nu exclud nici faptul că o coinfecție cu ambele virusuri nu ar fi posibilă.

Apropierea sezonului rece aduce și o creștere a temerilor față de marea întâlnire a virusului gripal cu noul coronavirus. Vor intra cele două virusuri în competiție, se vor anula unul pe celălalt, va domina doar unul, lăsându-l în umbra pe celălalt, sunt întrebări la care epidemiologii nu pot răspunde cu exactitate. ”Nu știm care este comportamentul organismului uman în momentul coinfectării cu virusul gripal și cu Covidul. Oricum, va fi un fenomen de competiție între cele două virusuri, cel mai puternic va predomina. Iar asta s-a văzut în sezonul de iarnă din Emisfera Sudică, când nu prea a fost o incidență crescută a gripei, cât noi eram în sezonul de vară. Va fi o problemă, pentru că nu avem cum să detectăm dacă simptomatologia respectivă este de Covid sau de gripă. În acest sens, în Marea Britanie se pune la punct un test care să identifice ambele structuri antigenice. Asta ar fi bine, ca dintr-o singură testare să fie identificate fie amandouă, fie unul dintre ele, deși nu știu dacă vor exista în formă de coinfecție. Dacă cele două virusuri se vor întâlni, totuși, în același organism va apărea acea competiție în care, dacă unul este dominant, va predomina, chiar dacă nu în totalitate. Cum se va comporta acest coronavirus în fața circulației virusului gripal nu avem de unde să știm cu exactitate. Coronavirusul este atât de relativ, atât de surprinzător și atât de schimbător încât nu mă mai pot lansa să spun nimic despre el. Dar, teoretic, la întâlnirea gripei cu Covidul, fie s-ar putea să domine Covidul, fie s-ar putea ca ele să se potențeze, adică să fie posibilă coinfecția și atunci manifestările clinice să fie mult mai grave, fie pur și simplu vor avea o țintă diferită”, ne-a declarat prof.dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Teste PCR pentru Covid și gripă

În epidemia de gripă de anul trecut modalitatea de depistare a virusului gripal era tot prin testele PCR, laboratoarele spitalelor de boli infecțioase fiind asaltate de solicitări pentru testare. ”Trebuie să terminăm cu această trăsnaie, pentru că atunci când punem diagnosticul de gripă, este clar. Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut. Ai gripă! Nu ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să suni medicul de familie şi să îi spui ce ai. El va spune: ai gripă clinic. Acum, moda asta că facem teste de dimineaţă, la prânz şi seara, bombardând camerele de gardă cu sute de pacienţi este o prostie. Nu facem decât să mutăm virusul de colo-colo. Ca atare, recomandarea mea clară este: staţi acasă, căutaţi-vă, sunaţi medicul de familie. Nu mai umblaţi după teste de gripă pentru că le faceţi degeaba! 80 la sută dintre ele sunt pozitive real şi 20% sunt fals negative. Ca atare, dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi? Că nu aveţi gripă când aveţi şi nu vă trataţi?”, declara prof.dr.Adrian Streinu-Cercel la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an. Cum însă simptomele gripei sunt aceleași ca și la Covid este de așteptat ca sezonul rece să provoace un adevărat haos în sistem, iar afacerea testelor PCR să aducă profituri uriașe firmelor din domeniu.

A început numărătoarea inversă

Până la apariția gripei mai este doar o săptămână, aceasta debutând, în fiecare an, la începutul lunii octombrie. Între timp, numărul de cazuri Covid scade constant, în fiecare zi. În 18 septembrie am avut 1.500 de cazuri la 25.000 de teste, în 19 septembrie, 1.300 de cazuri la 23.000 de teste, în 20 septembrie, 1.200 de cazuri la 13.000 de teste, în 21 septembrie, 800 de cazuri la 6.000 de teste, iar în 22 septembrie, 1.000 de cazuri la 21.000 de teste. Dacă scăderea va continua și în octombrie, pe fondul apariției gripei sezoniere, atunci vom ști, cu adevărat, care virus a fost cel dominant.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
934 afisari

3 COMENTARII

  1. Testele false sunt cu muuuult mai multe. Cele fals pozitive sunt muuuulte și ele. Bă, demenților, PCR NU SE FOLOSEȘTE PENTRU DIAGNOSTICARE!CÂT MAI MINȚIȚI?

  2. cred ca se vor ucide reciproc si va castiga individul uman , va ramane in viata spre disperarea lui bill gates!!!!!!!!!!

  3. Oameni de știință cu renume de la Universitatea Oxford susțin că statisticile cu privire la numărul de îmbolnăviri Covid-19 să nu fie reale. Asta pentru că „principalul test utilizat pentru diagnosticarea coronavirusului este atât de sensibil încât ar putea detecta chiar și fragmente de virus moarte aparţinând unor vechi infecții”. Iată ce scrie Il Messagero.

    Numărul îmbolnăvirilor de covid este fals
    „Statisticile legate de Covid sunt false. Acest lucru se datorează faptului că principalul test utilizat pentru diagnosticarea coronavirusului este atât de sensibil încât ar putea detecta chiar și fragmente de virus „moarte” aparţinând unor vechi infecții, susţin oameni de știință britanici, autorii unui studiu realizat „ad hoc”.
    Am scris cu cateva luni în urmă despre cercetările Dr. microbiolog Stefan Lanka, cel care declara aceleași studii:

    1. Testul de Corona identifica doar deșeuri celulare pe care metabolismul nostru le produce in corpul oricarui om.
    2. Cand cantitatea de material genetic de la cel testat este multiplicata prin metoda PCR, ii putem scoate pe TOTI pozitivi la testul Corona.
    Testul de Corona este calibrat diferit de la laborator la laborator, de la tara la tara, pentru o anumita cantitate a particulelor celulare dincolo de care testul sa iasa „pozitiv”. Sub acea valoare, denumita stiintific „cut-off level”, testul iese „negativ”. Articolul complet îlputeți citi aici: Doctor microbiolog: ”Testul de Corona nu are nicio validitate”, afirmă profesorul Stefan Lanka

    https://invictuswebmedia.com/2020/09/22/universitatea-oxford-da-verdictul-final-numarul-imbolnavirilor-de-covid-este-fals-relateaza-bbc/

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger