AcasăCORONAVIRUSȘi dacă e adevărat? FMI și Banca Mondială, ajutor pentru Covid-19 contra...

Și dacă e adevărat? FMI și Banca Mondială, ajutor pentru Covid-19 contra suspendării drepturilor cetățenești!

Prea mare pericolul reprezentat de Covid-19, după zugrăveala mass-media, comparativ cu sprijinul oferit statelor grav lovite. De fapt, despre ce sprijin vorbim, de vreme ce Uniunea Europeană încă nu și-a scuturat buzunarele (și nici nu are de gând s-o facă prea curând), iar prin alte părți… Ei bine, prin alte părți, creditori ca Banca Mondială și FMI joacă la ruletă ajutorul celor care au nevoie, condiționându-l de îndeplinirea unor obiective cu adevărat demonice – prelungirea sine die a stărilor de urgență și suspendarea drepturilor cetățenești.

Se vorbește non-stop despre împrumuturile avantajoase (dobânzi mici, preferențiale, pe termene mari) puse la bătaie de FMI și BM în această perioadă de pandemie. În realitate, se pare că superoferta celor mai mari cămătari din lume n-ar fi atât de atractivă, ba, dimpotrivă, ar ascunde niște pericole.

Condiționarea obținerii unui astfel de credit de impunerea unor restricţii extreme şi prelungirea stărilor de urgenţă! Cele mai recente dezvăluiri în acest sens le-a făcut președintele Belarusului. E drept că Aleksandr Lukașenko nu-i tocmai un model de încredere, însă ultimul dictator al Europei, cum e numit de presa internațională, n-ar fi ajuns să primească această dictatură fără să aibă girul Occidentului – vezi afacerile derulate cu el de Vest.

Lukașenko acuză: BM dă împrumuturi condiționate!

Ultima delegație a Băncii Mondiale care a vizitat Belarusul mai că n-a părăsit țara luată la șuturi. Președintele Lukașenko a răbufnit într-o conferință de presă, afirmând că BM i-a transmis că împrumutl pe care i-l acordă vine la pachet cu anumite condiţii, în sensul impunerii unor măsuri de carantină extreme, pe modelul celor din Italia. Dar asta nu-i tot! Banca Mondială a cerut Belarusului să aducă și unele schimbări în politica economică a țării.

„Condiții inacceptabile”, a tunat Lukașenko. „Mă întrebați care sunt cerințele partenerilor nostri externi? S-a anunţat că ne pot oferi 940 de milioane de dolari în aşa-numitul program de finanţare rapidă. Vreți să știți cum stau lucrurile aici? Auziți condițiile impuse de Banca Mondială… De exemplu, să abordăm modelul din Italia ca răspuns la coronavirus. Nu doresc să văd că situaţia Italiei se repetă în Belarus. Noi avem propria noastră ţară şi propria noastră situaţie. Ei sunt gata să ne finanţeze de 10 ori mai mult decât ne-au oferit iniţial, ca semn de recunoaştere a luptei noastre eficiente împotriva acestui virus. Banca Mondială chiar a cerut Ministrului Sănătăţii să împărtăşească din experienţa sa. Păi, de unde are BM experiență pe domeniul sanitar, ce știu ei despre măsurile necesare în sănătate? Între timp, FMI continuă să ne ceară măsuri de carantină, izolare, să declarăm stare de urgenţă! Nu vom dansa cum ne cântă alţii”.

Belarus, printre puţinele ţări care nu au implementat măsuri stricte

Când vine vorba despre lupta împotriva pandemiei Covid-19, Belarus este una dintre puţinele ţări europene care nu au implementat măsuri stricte de carantină. Ba, mai mult de atât, conducerea statului a decis să menţină deschise chiar şi serviciile neesenţiale, iar competițiile sportive s-au derulat în regim normal.

Singura măsură preventivă a vizat prelungirea vacanţei elevilor.

De altfel, tot mai multe guverne au ajuns la concluzia că o stare de urgenţă de tip „lockdown” nu se impune, chiar este complet inutilă. Și periculoasă pentru economie! Dacă în țările nordice programele de relansare duduie, lucrurile au început să se miște și mai aproape de noi, iar prin fostul spațiu comunist am rămas cam singura țară cu „botniță”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.415 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger