AcasăJUSTIȚIEȘefi din poliție, dați în gât la DIICOT

Șefi din poliție, dați în gât la DIICOT

Polițiștii, descurajați de șefi să se mai ocupe de traficul de droguri

Polițiștii de la Secția 16 din Capitală au făcut o plângere la DIICOT împotriva șefilor lor pe motiv că nu sunt lăsați să-i rețină pe consumatorii și traficanții de droguri. Tactica șefilor a fost ca, de mai bine de un an, să nu le mai ponteze ca activitate prinderile în flagrant ale traficanților de droguri, susțin reprezentanții Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).

Pentru că reținerea traficanților de droguri nu le umflă cifrele bilanțului de la sfârșit de an, șefii secțiilor de poliție au început să-i determine pe angajați să se îndrepte pe arestările ușoare ale celor care fură din magazine, ne spun reprezentanții SNAP. ”Am semnalat deja la DIICOT că șefii nu ne mai dau voie să facem control pe droguri. Șefii spuneau că veneam cu ei la bază și stăteam mult pe acolo cu chestii mici, cu joint-uri. Păi nu era vorba despre un joint, era vorba despre faptul că stăteam în coasta lor. De mai mult de un an șefii nu ne mai lasă să facem astfel de controale la droguri, susținând că astea sunt prostii, că noi nu trebuie să ne ocupăm de asta, ci trebuie să ne ocupăm de ce avem noi, adică de boschetarii noștri. Targhetul șefilor sunt oamenii amărâți care fură din magazine. 80% din activitatea secției sunt oameni sărmani, boschetari, cei proaspăt ieșiți din penitenciare, care fură din Mega Image, fură câte o bucată de polistiren de pe șantiere, fură câte o bucată de gărduleț de la ADP. Suntem de acord că și astea sunt infracțiuni, dar aici ai niște cazuri sociale, în opinia mea. Toate cifrele cu care ei se laudă sunt, de fapt, cazuri sociale. Și nouă ne spun să nu facem controale pe droguri. Eu am copii și vine fiica mea de la școală și îmi spune că au venit să vândă droguri în părculețul din fața școlii. Deci să nu mă ia pe mine că sunt prostii astea cu joint-urile. Eu am prins vânzători de droguri cu cantități mari. Nu suntem nici noi proști să ne spună șefii că pierdem timpul cu ăștia. Pentru că timpul nu ni-l pierdem, dosarul se face foarte ușor, că luăm legătura cu cei de la BCCO. Dar șefilor nu le convine, că nu mai instrumentează secția dosarul, ci cei de la BCCO și atunci nu mai au procente mari la numărul de dosare instrumentate”, ne-a declarat Viorel Șeicaru, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor Secția 16 București.

Miza, salariile de merit

Atunci când polițiștii fac dosare cu bochetari, șefii își iau salarii de merit, ne spune Viorel Șeicaru, liderul SNAP Secția 16. ”La sfârșit de an se ia în calcul numărul de rețineri ale unei secții. Acesta este motivul pentru care nu suntem lăsați să ne ocupăm de traficanții de droguri. Dar este foarte important, pentru că ăștia umblă drogați, pentru că noi făceam controale și în trafic. Eu sunt polițist și nu pot să trec cu vederea, mai ales că am în fișa postului controlul pe trafic de droguri. Dar noi pierdem timpul cu lucruri pe care nu le avem în fișa postului. Spre exemplu, îi transportăm pe amărâții ăștia pe care îi iei de la Mega Image la arest. Îi mai ducem și la doctor, ca să fie consultați și să se vadă dacă sunt apți pentru arest. Și cu astea pierdem ore întregi. Prinderile în flagrant, cum sunt cele cu traficanții de droguri, nu sunt pontate la activitate. Noi avem niște indicatori, iar în baza acestor indicatori ești evaluat lunar, trimestrial, semestrial și anual, la bilanț. Indicatorii stau la baza calificativului pe care îl primești. Și atunci, dacă prinzi în flagrant traficanți de droguri te trezești că îți scad indicatorii și atunci ești obligat să te axezi pe cazurile sociale. Grav este că cei care sunt lăsați să consume droguri liniștiți ajung după o perioadă dependenți și tocmai aceștia comit infracțiunile. Mulți dintre ei au fost alungați din familii, s-a ales praful de viața lor, pentru că noi nu mai avem voie să-i controlăm. Problema drogurilor este una foarte mare și am văzut unde se ajunge. Dacă nu stopezi chestia asta și nu îi distrugi piața de desfacere nu ai făcut nimic. Și se știe că piața de desfacere o găsești în jurul unităților de învățământ, în jurul cluburilor și în zona parcurilor. Am făcut foarte multe dosare, dar acum nu mai face nimeni pentru că oamenii știu că nu sunt pontați”, a afirmat Viorel Șeicaru, liderul SNAP Secția 16.

Informațiile secrete, la vedere

Deși informațiile despre infracțiuni cum ar fi traficul de țigări ar trebui să fie secrete, în secția de poliție toată lumea are acces la ele, astfel că probabilitatea să mai prinzi pe cineva este extrem de scăzută, semnalează polițiștii. ”Nu am certitudinea că informațiile pe care le dau eu ajung unde trebuie, pentru că se centralizează, se scot, trec prin mai multe mâini. Sistemul ăsta cu informațiile este făcut destul de prost, îl implementezi pe calculator, dar ele nu se duc direct într-o bază în care nu are nimeni acces. Ele se scot toate la imprimantă la nivel de secție și trec prin foarte multe mâini. Mai corect ar fi ca informațiile să fie trimise într-o bază, în altă parte, să nu mai fie la nivel de secție, ca să nu mă mai trezesc eu cu surprize”, ne-a mai precizat liderul Sindicatului Agenților de Poliție Secția 16, Viorel Șeicaru.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.