AcasăRecomandariScăpăm de PPA? Animalele încep să se imunizeze

Scăpăm de PPA? Animalele încep să se imunizeze

Imunitatea ar putea funcționa pentru cinci generații de mistreți

Vânătorii au constatat în tot mai multe focare de pestă porcină africană că mistreții revin și nu mai au niciun fel de probleme. Aceștia cred că porcii au căpătat imunitate față de acest virus, exact cum s-a întâmplat și la pesta porcină clasică, și cer medicilor veterinari să studieze acest fenomen.

Conducerea Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România (AGVPSR) solicită autorităților și specialiștilor din domeniul sanitar-veterinar să demareze cercetări asupra unor aspecte extrem de importante observate în teren. Este vorba despre mistreți care au repopulat imediat focarele de pestă porcină africană și nu s-au îmbolnăvit, ceea ce sugerează că aceștia ar fi căpătat imunitate.

”Nu cred că au murit mai mulți mistreți acum decât în sezonul trecut, pentru că în decembrie-martie au murit masiv, iar pe acolo unde a trecut boala sunt zone întregi în care au revenit mistreții și nu mai mor. Ori au imunitate, ori s-a dus virusul, pentru că se pare că și despre virusul pestei porcine africane știm la fel de puțin ca și despre Covid, sunt numai bănuieli. Sunt însă lucruri foarte certe, observate în teritoriu. Oameni care au manipulat mistreți infectați, care s-au dezinfectat mai mult sau mai puțin, au constatat că porcii de acasă nu s-au îmbolnăvit. Deci transmiterea asta încă nu este foarte bine elucidată. Este clar că la locurile de mâncare și în grupuri mari, prin atingere, unde dorm împreună, mistreții mor toți. În rest, avem zone afectate unde mistreții sunt rari și nu există mortalitate. Cred că nu a stat nimeni să facă o analiză mai profundă, deși ar fi fost absolut necesară.

Noi am observat și că acest virus nu rezistă foarte mult. Dacă am reuși să ne întâlnim cu specialiștii veterinari, să le spunem chestiile astea practice, poate că am limita un pic modalitățile de transmitere. Ar trebui să ne axăm pe modul de hrănire, care trebuie făcut diferit, în sensul că nu trebuie să aduni mistreții la un loc. Pe de o parte ANSVSA-ul spune să nu hrănim, iar pe de altă parte Ministerul Mediului spune că, dacă nu hrănim, ne reziliază contractele. Soluția este ca hrana să o aruncăm la întâmplare și vânatul să o găsească in momentele critice. În ce privește imunitatea, ca la orice viroză, sunt animale care trec prin boală, devin rezistente și generațiile născute din ele moștenesc această imunitate. La pesta porcină clasică s-a constatat că 5-6 generații după animalele trecute prin boală devin imune. Nu văd de ce ar fi foarte diferit la pesta porcină africană”, ne-a declarat dr.ing. Neculai Șelaru, președintele Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România.

Ministerul Mediului a uitat să dea cotele

Reprezentanții asociațiilor de vânători atrag atenția că Ministerul Mediului a întârziat acordarea cotelor de vânătoare cu aproape două luni, punându-i în imposibilitatea de a împușca mistreți, vulpi și șacali. ”Suntem aproape la jumătatea lui iulie și cotele de recoltă, inclusiv la mistreți, nu au fost acordate de Ministerul Mediului, deși ar fi trebuit să se dea din 15 mai. Toate asociațiile care și-au făcut cotele de recoltă la mistreți pe anul trecut nu pot împușca, stau și se uită la mistreți cum fac pagube. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din 1948, să nu se dea cotele de recoltă în 15 mai, pentru că sezonul trecut de vânătoare se încheie în 14 mai.

Acolo unde este focar este acea derogare, care spune că se pot împușca, dar alături, unde este riscul să se ducă boala, nu ai voie să vânezi. Nu putem împușca șacalii, nu putem împușca vulpile, pentru că nu avem cotă de recoltă. Șacalul este purtător al virusului,  pentru că mănâncă viscerele mistrețului mort, pleacă murdar de sânge și împrăștie virusul peste tot. S-a dat un ordin, fără acoperire legală, de prelungire a sezonului trecut. Dar degeaba prelungesc sezonul, dacă asociațiile au terminat cotele. Situația asta este foarte proastă, nelegală și păgubitoare pentru toată lumea”, a mai precizat dr.ing.Neculai Șelaru, președintele AGVPSR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
684 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger