Cauta

Salariile de merit de la MAI au ajuns tot la șefi

Agenții de poliție, batjocoriți din nou

Deși ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a dat dispoziție ca salariile de merit să se împartă în procent mai mare pentru funcțiile de execuție, șefii inspectoratelor din teritoriu au procedat exact invers, bonificațiile ajungând, în mare parte, la șefi. Astfel, majorarea cu 50% a salariului pe o perioadă de 6 luni, ca recompensă pentru activitatea de excepție, nu a ajuns, nici de această dată, la agenții de poliție.

Ca urmare a nenumăratelor semnale trase de sindicatele polițiștilor, în data de 13 iulie, MAI a trimis o adresă către toate inspectoratele de poliție județene prin care solicita analizarea la nivelul activității din ultimele șase luni a întregului personal din subordine și elaborarea unor propuneri pentru salariile de merit cu rezultate motivate și fundamentate.

”Conducerea MAI a dispus ca majorările să fie acordate în proporție de maximum 30% către structurile de suport (din care maximum 40% pentru funcții de conducere, respectiv minim 60% pentru funcții de execuție) și 70% pentru personalul din structurile care desfășoară activități cu caracter operativ (din care minim 60% pentru funcții de execuție). De asemenea, conducerea ministerului a dispus ca la nivelul unităților să fie efectuată o analiză riguroasă, care să vizeze cu prioritate personalul care a fost/este implicat direct în activitățile specifice pentru limitarea răspândirii virusului SARS-Cov-2 în perioada stării e urgență și de alertă”, se preciza în adresa trimisă de MAI inspectoratelor de poliție din teritoriu. La analiza modului de acordare a majorării salariale de până la 50% din salariul de funcție la nivelul Poliției Române, care s-a desfășurat cu sindicatele în 17 iulie la IGPR, s-a concluzionat că 37% dintre majorări au fost acordate pentru funcțiile de execuție și 63% s-au acordat pentru funcțiile de conducere.

Totul până la bani

Sindicaliștii din Poliție au remarcat că nimic nu s-a schimbat în acordarea salariilor de merit, iar banii se duc tot la șefi. ”Am constatat în continuare o serie de neregularități care au făcut ca acest proces, prin intermediul căruia să fie recompensate persoanele cu cele mai bune rezultate, să se transforme, în multe inspectorate, într-un veritabil fiasco prin care cei care au intrare la șefi să fie plătiți din bani publici pentru rezultate pe care nu le cunosc nici ei. Procentele cele mai mari, de 40-50% au fost acordate părtinitor celor cu funcții de conducere, iar cele de 30% agenților de poliție.

Totodată, au fost nominalizați să beneficieze de aceste majorări șefi care la rândul lor nu și-au nominalizat niciun subaltern. Cu alte cuvinte, subalternii nu s-au evidențiat cu rezultatele obținute, dar el, ca șef, a fost mai bun decât toți subalternii lui la un loc.    La unele inspectorate există în continuare șefi abonați la aceste majorări, fiind a 3-a sau a 4-a oară consecutiv când beneficiază în detrimentul celor care într-adevăr marchează rezultatele, unul dintre cazuri fiind al șefului Poliției Municipale Timișoara, căruia i se acordă a 4-a oară acest drept”, susține Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Nimic nou sub soare

Șeful Europol cere publicarea listei cu cei care au luat salarii de merit

Reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol au semnalat faptul că,    la unele inspectorate, reprezentanții sindicatelor au fost chemați doar de formă la ședință, pentru a mima respectarea dialogului social, și asta pentru că numărul persoanele propuse a fost identic cu numărul majorărilor disponibile și atunci nu au mai avut ce să dezbată. ”Au fost citite nominal persoanele propuse și inspectorii șefi au comunicat că vor stabili ei, fără consultări, beneficiarii sau pur și simplu s-au dat citire persoanelor care au fost stabilite unilateral de către inspectorii șefi, fără a mai exista vreo dezbatere. În continuare avem note de fundamentare ce conțin doar atribuțiile din fișa postului, fără a exista vreun rezultat notabil care să justifice acordarea majorării. În acest sens exemplificăm nominalizarea șefului Serviciului Rutier Timiș Turnagiu F, care s-a expus prin faptul că efectuat o tura de 12 ore de serviciu la trierea persoanelor care intră în țară, activitate pe care agenții de poliție au realizat-o zilnic. În continuare există o lipsă de transparență în evidențierea persoanelor care au fost nominalizate să beneficieze de majorarea pentru lucrări de excepție și misiuni speciale. Din punctul nostru de vedere, fiind singurul instrument prin care mai pot fi recompensați polițiștii, rezultatele colegilor care vor beneficia de această majorare ar trebui făcute publice în rândul colectivului”, a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version