AcasăRecomandariSalariile de merit de la MAI au ajuns tot la șefi

Salariile de merit de la MAI au ajuns tot la șefi

Agenții de poliție, batjocoriți din nou

Deși ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a dat dispoziție ca salariile de merit să se împartă în procent mai mare pentru funcțiile de execuție, șefii inspectoratelor din teritoriu au procedat exact invers, bonificațiile ajungând, în mare parte, la șefi. Astfel, majorarea cu 50% a salariului pe o perioadă de 6 luni, ca recompensă pentru activitatea de excepție, nu a ajuns, nici de această dată, la agenții de poliție.

Ca urmare a nenumăratelor semnale trase de sindicatele polițiștilor, în data de 13 iulie, MAI a trimis o adresă către toate inspectoratele de poliție județene prin care solicita analizarea la nivelul activității din ultimele șase luni a întregului personal din subordine și elaborarea unor propuneri pentru salariile de merit cu rezultate motivate și fundamentate.

”Conducerea MAI a dispus ca majorările să fie acordate în proporție de maximum 30% către structurile de suport (din care maximum 40% pentru funcții de conducere, respectiv minim 60% pentru funcții de execuție) și 70% pentru personalul din structurile care desfășoară activități cu caracter operativ (din care minim 60% pentru funcții de execuție). De asemenea, conducerea ministerului a dispus ca la nivelul unităților să fie efectuată o analiză riguroasă, care să vizeze cu prioritate personalul care a fost/este implicat direct în activitățile specifice pentru limitarea răspândirii virusului SARS-Cov-2 în perioada stării e urgență și de alertă”, se preciza în adresa trimisă de MAI inspectoratelor de poliție din teritoriu. La analiza modului de acordare a majorării salariale de până la 50% din salariul de funcție la nivelul Poliției Române, care s-a desfășurat cu sindicatele în 17 iulie la IGPR, s-a concluzionat că 37% dintre majorări au fost acordate pentru funcțiile de execuție și 63% s-au acordat pentru funcțiile de conducere.

Totul până la bani

Sindicaliștii din Poliție au remarcat că nimic nu s-a schimbat în acordarea salariilor de merit, iar banii se duc tot la șefi. ”Am constatat în continuare o serie de neregularități care au făcut ca acest proces, prin intermediul căruia să fie recompensate persoanele cu cele mai bune rezultate, să se transforme, în multe inspectorate, într-un veritabil fiasco prin care cei care au intrare la șefi să fie plătiți din bani publici pentru rezultate pe care nu le cunosc nici ei. Procentele cele mai mari, de 40-50% au fost acordate părtinitor celor cu funcții de conducere, iar cele de 30% agenților de poliție.

Totodată, au fost nominalizați să beneficieze de aceste majorări șefi care la rândul lor nu și-au nominalizat niciun subaltern. Cu alte cuvinte, subalternii nu s-au evidențiat cu rezultatele obținute, dar el, ca șef, a fost mai bun decât toți subalternii lui la un loc.    La unele inspectorate există în continuare șefi abonați la aceste majorări, fiind a 3-a sau a 4-a oară consecutiv când beneficiază în detrimentul celor care într-adevăr marchează rezultatele, unul dintre cazuri fiind al șefului Poliției Municipale Timișoara, căruia i se acordă a 4-a oară acest drept”, susține Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Nimic nou sub soare

Șeful Europol cere publicarea listei cu cei care au luat salarii de merit

Reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol au semnalat faptul că,    la unele inspectorate, reprezentanții sindicatelor au fost chemați doar de formă la ședință, pentru a mima respectarea dialogului social, și asta pentru că numărul persoanele propuse a fost identic cu numărul majorărilor disponibile și atunci nu au mai avut ce să dezbată. ”Au fost citite nominal persoanele propuse și inspectorii șefi au comunicat că vor stabili ei, fără consultări, beneficiarii sau pur și simplu s-au dat citire persoanelor care au fost stabilite unilateral de către inspectorii șefi, fără a mai exista vreo dezbatere. În continuare avem note de fundamentare ce conțin doar atribuțiile din fișa postului, fără a exista vreun rezultat notabil care să justifice acordarea majorării. În acest sens exemplificăm nominalizarea șefului Serviciului Rutier Timiș Turnagiu F, care s-a expus prin faptul că efectuat o tura de 12 ore de serviciu la trierea persoanelor care intră în țară, activitate pe care agenții de poliție au realizat-o zilnic. În continuare există o lipsă de transparență în evidențierea persoanelor care au fost nominalizate să beneficieze de majorarea pentru lucrări de excepție și misiuni speciale. Din punctul nostru de vedere, fiind singurul instrument prin care mai pot fi recompensați polițiștii, rezultatele colegilor care vor beneficia de această majorare ar trebui făcute publice în rândul colectivului”, a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.482 afisari

4 COMENTARII

  1. SLARIILE DE MERIT trebuie sa fie acordate doar POLITISTILOR care au depasit (INDEPLINIT) normele si indicatorii de munca statistici anuali , au rezolvat cazuri exceptionale cu riscuri deosebite. NOMONALIZAREA LOR SE POTE FACE OFICIAL DUPA ANALIZA DE CATRE REPREZENTANTII CORPURILOR DE OFITERI SI AGENTI ASISTATI DE SINDICATE.
    TINAND CONT CA ROMAIA ESTE TARA AFRICANA salariile de merit se acorda abuziv de catre sefi (cei mai multi numiti abuziv) pilosilor, amantelor, rudelor, etc

  2. Dar suntem in Romania, cum sa ajunga la subalterni ? Sefii saracii din ce sa-si faca vile, masini de lux , excursii, zau asa cata rautate. Totul se face cu acordul politic dat tacit, ca doar Politia este structura …de elita

  3. Sefii au indemnizatie de comanda, nu ar trebui sa se atinga de aceste prime pt lucrari de exceptie !! Ar trebui date exclusiv celor cu functii de executie !
    Tin minte ca lucram la S 8 politie si l aveam sef pe unu ababei, infractor notoriu, ajuns numai pe pile…ulterior arestat, acu e resuscitat de alti infractori, nu s pe la ce angro…ne facea praf in bilanturi, ca aia nu merge, aia nu i buna, ca prinderile n flagrant sunt mai slabe ca anu trecut ! da el lua 3 grade in 2 ani ! Cum dreaq era posibil, noi eram prosti toti si el era destept ??? Cam asa merg lucrurile in sistem…si cati ababei or mai fi !!!

  4. Andreica, tu ai procent de 30%, ca agent de politie?! Daca da, mergi pe burta, ca se fac valuri Ipocrizia macina Romania! Si, la drept vorbind, nu-i pe merit, adica pe rezultate?! Cand zice ministrul ca sa ia 40% sefii si 60% restul lumii, nu sefii sunt de vina, ci chiar ministrul. Aritmetic si firesc ar fi sa fie repartizate proportional cu numarul de functii de sefi, respectiv de executie. Cum sefi in politia operativa sunt in raport de 1:25, ar insemna ca acesta ar fi algoritmul de impartire a malaiului si nu de 1:3, cat zice „civilul-sef” din minister. Daca vorbim de performanta, lucrurile s-ar simplifica si mai mult, pastrand acest algoritm. Ar lua prima cam 3:5 sefi si restul se va imparti la executivi. Sa nu uitam ca sunt si ofiteri, dar si civili in minister, pe langa hulitii sefi. La 100 de politisti (poate si PC), iau prima, deci 3 sefi, iar diferenta de prime revine celor 97. Sefii iau procent de max 50% din solda/salariul de functie, iar agentii de max 30%. Acum, depinde de cat de mare e purcoiul de lovele, ca sa ia mai multi executanti. Daca un sef are in medie cam 1000 lei aceasta solda/salariu de functie, va adauga 500 lei la venit. Un agent are cam jumatate din cat ia un sef, deci, va pune 150 lei (30% din 500). Daca se aloca o suma de 3722 lei, 1500 iau aia 3 sefi si restul, iau 14 agenti. Andreica, e echitabil, bre! E 1:5, raport ofiter/agent! Mentalitatea sindicalistilor si a „celui mic” e aceea ca „sa ia toata lumea egal, ca-i ofiter, ca-i agent, nu mai zicem de sef…. „ce, eu n-am familie, n-am nevoi, doar am si eu de cate doua (cu exceptia organelor centrale/simetrice, nas, buric, limbric, ca sa nu refer si la revers)?!”Dar cand il intrebi ce pregatire si ce performanta are intr-o perioada de timp (zi/luna/an), se ascunde dupa nas! Am zis, nici sefii (sau ofiterii) nu-s usa de biserica, vai de mama lor, a unora! Dar, ce rezultate mai are politia, ca „media” vorbeste numai de amenzi date in Romania cat pentru tot spatiul european. Dati-n vaca care da lapte?! Revin, ca n-am uitat, Andreica, matale ce salariu, ce sporuri, ce prime iei?! Ajungi la salariul unui chestor „amarat”, acolo vreo 9.000 de lei ca subofiter?! Am glumit, iei mai mult! Noroc ca esti cumsecade!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger