AcasăOldRomsilva, partasa la jaful din padurile Romaniei

Romsilva, partasa la jaful din padurile Romaniei

Corpul de Control al primului-ministru a efectuat un control la inceputul anului avand ca tema taierile ilegale  de masa lemnoasa. Concluziile controlului arata clar faptul ca jaful din padurile Romaniei a avut loc cu buna stiinta a reprezentantilor ocoalelor silvice ale Romsilva, care au incalcat reglementarile guvernului si au permis sau chiar efectuat o serie de falsuri si abuzuri.

Numit la conducerea Romsilva din 2012, Adam Craciunescu va trebui sa explice de ce a permis defrisarea padurilor Romaniei

Ministerul Mediului a initiat, saptamana trecuta, un control la doua fabrici ale firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, in urma suspiciunilor ca acolo se prelucreaza lemn din taieri ilegale. „Suspiciunea” avea ca baza un film realizat cu camera ascunsa de un ONG, in care managerul austriac  al Holzindustrie Schweighofer Romania, Karl Schmid, recunostea ca accepta fara probleme lemn taiat fara forme legale si chiar a promis bonusuri consistente pentru astfel de masa lemnoasa. De jaful din padurile Romaniei – trei hectare dispar in fiecare ora – se vorbeste de mai bine de zece ani, dar Ministerul Mediului s-a sesizat abia recent, in vreme ce inspectorii Corpului de Control al primului-ministru au efectuat deja un control la directiile judetene ale Romsilva in ianuarie 2015. Concluziile releva ca reprezentantii Romsilva au fost partasi la furtul de lemn din padurile Romaniei. Jaful a fost facilitat de adoptarera, in 2009, a unui regulament care incalca prevederile legale si permitea vanzarea aproape fara limite a masei lemnoase din padurile statului.

Licitatii paguboase

Reprezentantii locali ai Romsilva au permis admiterea la licitatii, cu incalcarea dispozitiilor legale, a unor operatori economici care:

– au depus documentatii de preselectie incomplete sau neconforme cu prevederile caietelor de sarcini;

– nu au facut dovada achitarii garantiei de contractare, anterior datei licitatiei;

–  nu au prezentat atestatul de exploatare;

–  aveau datorii la bugetul consolidat al statului (in multe cazuri a fost vorba de datorii de zeci si chiar sute de mii de lei);

–  aveau datorii catre Regia Nationala a Padurilor – Romsilva sau catre unitatile acesteia;

– nu au atasat la cererile de inscriere si cazierele tehnice de exploatare, completate la zi;

In plus, in numeroase cazuri s-au constatat:

– intocmirea incorecta sau incompleta a unor procese verbale ale sedintelor de preselectie sau licitatii;

– deficiente in legatura cu aplicarea normelor legale referitoare la cazierul tehnic de exploatare;

– vanzarea cu incalcarea dispozitiilor legale a cantitatilor prestabilite de masa lemnoasa care au facut obiectele unor contracte de vanzare-cumparare asa-zis reziliate:

– neperceperea de penalitati pentru exploatarea masei lemnoase in afara termenelor prevazute in autorizatia de exploatare;

– neefectuarea de controale privind respectarea regulilor silvice de exploatare a masei lemnoase de catre repezentantii ocoalelor silvice din Mehedinti etc.

 

author avatar
Arpad Dobre
795 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger