AcasăOldRomanii vin la plaja cu mancarea in traista

Romanii vin la plaja cu mancarea in traista

S-a tot povestit ca, saptamanile trecute, Litoralul era arhiplin. 300.000 de romani venisera la mare ca sa scape de canicula ucigatoare care pusese stapanire pe Romania. Exodul ar fi trebuit sa umple conturile investitorilor, dar nu a fost asa. Cele mai castigate au fost supermaketurile marilor retele comerciale internationale.

Sub umbrelute, la mare valoare au ajuns produsele aduse „de acasa”

S-a spus, si Guvernul s-a mandrit cu asta, ca avem cea de a doua mare crestere economica din Uniunea Europeana. Foarte frumos, dar ea nu se simte in buzunarul nostru, iar nivelul de trai pare sa se fi subtiat si el. Pulsul acestei chestiuni se poate lua cel mai bine pe Litoral. Dupa ce au tras un an de zile ca sa petreaca niste zile pe Litoral, romanii nu fac cheltuielile de altadata. Deci, nu prea au parale. Sa ne explicam: majoritatea celor sositi la mare platesc cazarea (si uneori stau mult mai multi in camera decat ar fi normal) si… cam atat. Sub majoritatea umbrelelor, troneaza la loc de cinste mancare, racoritoare, bere si inghetata aduse in genti frigorifice de „acasa”. Din ce in ce mai multi romani ocolesc beach-barurile, terasele, ma rog, cam tot ceea ce s-au priceput investitorii sa aduca turistului la botul calului. Practic, desi tentatiile sunt mari, nu se vinde mai nimic. Multi astfel de antreprenori s-au vazut anul asta nu numai fara profit, ci si in pierdere. Pentru ca turistii nu isi permit decat produsele foarte ieftine ale unor supermagazine precum Lidl sau Billa, singurele care au facut vanzari spectaculoase la malul marii. Deci, romanul n-are bani de cheltuiala, strange cureaua si se multumeste cu apa sarata si razele soarelui, caci sunt gratis. Mancarea si micile placeri incluse altadata in concediul oricarui roman s-au mutat catre produsele, semipreparatele sau berea cea mai ieftina din marile magazine. Sandvisurile se umfla in soare, berea se raceste in valurile Marii Negre, inghetata copiilor e gata topita. Mai mult, daca esti atent, din unele balcoane de hoteluri de doua sau trei stele se inalta, mirosind apetisant, valatucii de fum de pe gratarele unde sfaraie niste mici, pulpe ieftine de pui si cativa carnati de 15 -16 lei kilogramul. Asta se petrece tarziu in noapte, ca sa nu vina cineva de la sefia locatiei sa le interzica aprinsul focului in… balcon. Seara, locurile de plimbare sunt intesate, dar terasele si restaurantele sunt mai mult goale. Pentru conformitate, vom spune ca treburile se mai misca un pic pe sub baldachinele din Mamaia, dar nici acolo nu mai e ce a  fost. Si stiti si dumneavoastra, cu o floare nu se face primavara.

author avatar
Catalin Dumitrescu
979 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger