AcasăOldRomanii, obligati de UE sa-si schimbe, din toamna, centralele de apartament

Romanii, obligati de UE sa-si schimbe, din toamna, centralele de apartament

Proprietarii de apartamente, ale caror centrale termice sunt mai vechi de 10 ani, vor fi obligati din toamna sa si le schimbe cu unele mai putin poluante. Evident, acestea sunt mult mai scumpe. Atentie, este o directiva UE!

Potrivit directivei venite din partea Uniunii Europene, care va intra in vigoare in mai putin de o luna, in Romania vor putea fi vandute doar centralele termice cu condensare. „Directiva europeana se refera la eficientizarea energetica, adica nu se mai pot fabrica centrale termice de apartament cu un randament mai mic de 75%. Cand va trebui sa o schimbe nu va mai gasi din aia ieftina , care a fost in jur de 2.000 de lei, va gasi la 3.500 de lei”, a spus vicepresedintele ANPSC, Onut Nejloveanu.
Mai exact, decizia UE va avea un impact financiar important in randul a milioane de familii, care vor fi nevoite sa -si cumpere centrale termice cu condensare, mai scumpe chiar si cu 50% fata de cele care se vindeau pana acum. Pretul noilor centrale poate ajunge pana la 7.000 de lei, spun specialistii. O parte dintre romani ar putea sa cheltuiasca acesti bani o data la zece ani. „Centralele termice de apartament trebuie sa fie schimbate la 10 ani, cand nu mai sunt iscirizate si daca in Romania se da iscir, se da pentru ca este coruptie. Vine ala la tine si spune hai ca-ti mai dau 2 ani la ea”, a mai precizat vicepresedintele ANPSC. Reprezentantii Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare atrag atentia ca odata cu directiva europeana se va introduce si taxa pe cos, astfel ca oamenii vor fi obligati sa-si monteze cosuri de inox deasupra blocului si nu in bucataria altui locatar.

Centralele termice moderne conventionale destinate functionarii cu tiraj natural cu cos de fum sau cu tiraj fortat cu kit de evacuare gaze arse / admisie aer de ardere, ating un randament maxim de 93-94%, randament care, odata cu trecerea timpului, poate scadea. Cu toate acestea, in cazul tehnicii centralelor cu functionare pe gaze in condensare s-a masurat o eficienta energetica sau grad normat de utilizare de pana la 110,5%. Aceasta presupune ca se obtine mai multa caldura comparativ cu cea obtinuta doar prin ardere. Toate acestea sunt posibile datorita utilizarii energiei de condensare suplimentare, motivandu-se astfel de ce gradul de utilizare depaseste cu mult 100%. Tehnica functionarii in condensare este recomandata, de asemenea, pentru cladirile vechi, care au montate de regula radiatoare din fonta sau otel. Conditia este ca temperatura de retur a apei calde sa nu depaseasca 50° C.

author avatar
Catalin Dumitrescu
2.763 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger